970

SVETISLAV BASARA - Večno vraćanje Vesne P.

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Do skora mišljah da su takozvani apstinenti – dame i gospoda koji nikada i ni pod kojim uslovima ne izlaze na izbore i ne glasaju ni za koga – idioti (ne samo u antičkom značenju te reči) i teški tutumraci, odnedavno pak mislim da su to „najumnije srpske glave“ koje uviđaju besmisao ovdašnjeg političkog opsenarstva (svih boja) večnog vraćanja istog (pod drugim imenima) i koje posledično ne podležu amocima na koje ih huškaju političke hunte. Svih boja.

Apstinenti, kao i svi drugi, podnose sve nelagode života u ovom Budalistanu, ali bar ne kreče džaba. Ali „oni uopšte ne misle“ – graknuće fanovi vlasti i opozicije – možda su u i pravu, ali ako je i tako, onda apstinenti odlično ne misle.

Od prvih sledećih izbora – pa dok se drugačije ne naredi – i moja malenkost će se pridružiti apstinentima u nemišljenju i idiotizmu. Ali u sopstvenoj organizaciji, ne u Đilasovoj.

Prekjuče mi Nenad Prokića via Viber posla poruku u kojoj je pisalo da je Vesna Pešić u intervjuu Peščaniku (koji mi je promakao) ustvrdila da je u toku režimsko tabloidna satanizacija Đilasa, kojoj smo se pridružili, ja u Famoznom, a Prokić učešćem na nekoj tribini na kojoj je o Đilasu rekao to i to, inače, suštu, istinu, so help him God.

Da li je to – upitah Prokića via Viber – ista ona Vesna Pešić koja je pre osam godina osipala munje, gromove, drvlje i kamenje na JexS-a, Jeremića i Đilasa i koja je – da bi ih „srušila“, u čemu je uspela (i neka je) – mesecima huškala na bele listiće. Da, da – odgovori Prokić – to je ista ta Vesna za koju je izvesno vreme nakon demokratskostranačkog strmpoizda – Vrhovno Prevashodstvo (tada u fazi Overlorda) bio „Šarl de Gol“.

Izgleda da se Šarl de Gol u međuvremenu pretvorio u Šarla akrobatu, pa je Vesna pribežište ponovo potražila u Đilasu, koji – kaže Pešićeva – „nije cvećka“, ali je ipak „opozicija“. Davno smo valjda apsolvirali da je „opozicija“ pozicija u političkom sistemu, nikakav vrednosni sud, još manje moralna kategorija.

Moja „satanizacija“ Đilasa – mislio sam da to Vesni neće promaći – ne proističe iz mog nezadovoljstva Đilasovom arogancijom, njegovim bivšim poslovima i danima i sadašnjom (nepostojećom) politikom, nego iz Đilasovog eksplicitnog odbijanja svake primisli o promeni dubinske strukture opsenarsko-lopovske vlasti.

Đilasu, dakle, & Co ne smeta izvorište svih ovdašnjih zala – koruptivni podnarednički pluralizam – njima smeta isključivo Vučić, u stvari ne ni Vučić nego to što oni nisu na Vučićevom mestu. Na kome će se – hteo to neko ne hteo, glasao neko ne glasao – Đido & Co relativno skorih dana i naći.

Ali ne znam šta Vesnu navodi na pomisao da bilo kakve personalne promene unutar zahuktale mašinerije primitivizma i korupcije, mogu doneti išta osim večnog vraćanja istog. Tu bi moglo pomoći samo sasecanje u korenu, samo stvaranje nove države Srbije, from scratch, što kažu Anglosasi. Šta da vam kažem, spremte se spremte, beli listići.