970

Sindikalni povjerenici proveli su prošli vikend, usred štrajka, u luksuznim hotelima na moru

Tijekom prošlog vikenda, dva su prosvjetna sindikata održala svoje redovne godišnje skupštine. Sindikat Preporod svoje je sindikalne povjerenike okupio u Splitu, dok je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama izvještajnu skupštinu održao u Zadru. Njihove skupštine poklopile su se sa sada već trotjednim štrajkom u školama kojim ovi sindikati traže povećanje koeficijenta za 6,11 posto za sve zaposlenike u osnovnim i srednjim školama.

Ove skupštine u vrijeme “štrajka za dostojanstvo zaposlenika u školstvu”, kako ga često nazivaju iz sindikata, ne bi bile niti najmanje neobične da se nisu održale u luksuznim hotelima na Jadranu. Sindikat Preporod svoje je povjerenike za vikend okupio u splitskom Le Meridien Lavu s pet zvjezdica, a povjerenici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na dva su se dana sastali u zadarskom Falkensteiner Club Funimation Borik hotelu.

Na Booking.comu stoji kako cijena dva noćenja s doručkom sljedeći vikend u zadarskom Falkensteiner Funimation hotelu stoje od 2112 kuna naviše, a u najjeftinijoj sobi Le Meridiena Lav u Splitu 1433 kune. Šefovi sindikata Telegramu su kazali kako su dobili popust, no nisu otkrili koliki.

‘MEDIJI ODRAĐUJU PRLJAV POSAO ZA VLADU’

Telegram se čuo s predsjednicima ovih sindikata; zanimalo nas je kakvu poruku šalju javnosti, dok usred štrajka svoje povjerenike okupljaju u luksuznim hotelima na obali. Željko Stipić, predsjednik Preporoda, na naše pitanje tvrdi da nije iznenađen time da, kako kaže, “mediji opet odrađuju prljav posao za Vladu”. Kaže i kako je rezigniran jer je to jedna od priča koja se pojavljuju uz svaki štrajk.

Prema njemu, iz konteksta je izvučena redovna trodnevna skupština kojoj je prisustvovalo 300 sindikalnih povjerenika iz cijele Hrvatske u splitskom hotelu Lav s pet zvjezdica. “Nitko od medija nije izvijestio da smo na opožarenom dijelu Mosora zasadili čak 9 tisuća stabala. Zašto to nije vijest?” pita se gospodin Stipić. Cijenu smještaja nije otkrio, ali tvrdi da su dobili veliki popust. “Uz to taj hotel nalazi se najbliže opožarenom području. Prvo smo mislili odsjesti u Zadru, ali od tamo bi nam trebalo dva i pol sata”, kaže te dodaje kako taj hotel i “nije tako luksuzan kako se čini” te da je pred obnovom.

MIHALINEC NE OTKRIVA IZNOS VIKENDA U ZADRU

Javili smo se i Branimiru Mihalincu, predsjedniku Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Kazao nam je kako je boravak u zadarskom Falkensteineru plaćen iz sindikalnih sredstava, odnosno članarine s obzirom da su to, objašnjava, njihovi jedini prihodi. “Odabrali smo najpovoljniju ponudu koja je zadovoljila naše potrebe u smislu 300 povjerenika koje smo okupili na redovnoj izvještajnoj skupštini, bila nam je potrebna dvorana koja nas je sve mogla primiti”, kaže Mihalinec.

Pitali smo ga i koliko je vikend u Zadru koštao. “Ne bih s tim podacima izlazio u javnost, nije primjereno s obzirom da smo to s hotelom dogovarali. Ponudu su prihvatili članovi središnjeg odbora sindikata”, kazao nam je. Na naše pitanje o tome kakva se poruka tijekom aktivnog štrajka šalje boravkom u luksuznom hotelu, Mihalinec nam je rekao kako u Zadar nisu išli na izlet, kupanje ili sunčanje, već da su tamo itekako radili.

“To je bila radna skupština koja je okupila sve povjerenike, po ispregovaranoj cijeni. U srpnju, kada smo skupštinu dogovarali, nismo mogli predvidjeti što će se događati u listopadu. Sve smo dobro napravili, a sa skupštine smo se vratili homogeni, sa stopostotnom podrškom štrajku i s mišlju da ne odustajemo od svojih zahtjeva”, zaključio je Mihalinec u razgovoru za Telegram.