970

Plenkovićevo samoubojstvo iz zasjede

Tihana Tomičić, kolumna za ''Novi list''

Ne muči Andreja Plenkovića ni koalicija koja mu drži većinu u Saboru, a ni učitelji u štrajku. Njega muči samo kum i Ministarstvo vanjskih poslova, to je jedini njegov fokus i jedina fiksacija. Javnost je možda očekivala da će on na izvanredno sazvanoj konferenciji za medije u taj petak kasno poslijepodne progovoriti o tome hoće li ili neće biti novih izbora. Možda čak i da će udovoljiti zahtjevima učitelja i profesora i obustaviti štrajk u školama. Ali ne. Andreja Plenkovića zanima samo njegov kum.

Zna on koliko je važno ako se Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa namjeri na nekoga. Tako je naprasno bila završila i karijera Tomislava Karamarka. Bez tadašnjeg sastava Povjerenstva, vođenog tada Dalijom Orešković, Karamarko bi možda dan danas bio šef HDZ-a, možda u međuvremenu i premijer. Ali, evo, utvrđen je sukob interesa njegove supruge oko Ine, i Karamarko se morao povući.

Sad imamo novu epizodu: Plenković i njegov kum Igor Pokaz. Pokaznu vježbu s Karamarkom smo već gledali, i premijer se očito boji da bi Pokaz mogao biti njegova Ina. Znajući da mu slijedi ovaj slučaj pred Povjerenstvom, već je pokušao jednom neutralizirati šeficu toga tijela Natašu Novaković. Vadio se na to da je i ona u sukobu interesa, jer je bila u HUP-u, a na dnevnom redu je bio lex Agrokor pa je tražio njeno izuzeće. Sada je dolijao s Pokazom, pa je iskazao svu svoju nervozu.

Jedino što mu ostaje nakon odluke Povjerenstva je upravni spor - koji je spor, a možda i nedostižan, pa je zato odlučio upotrijebiti svoju političku moć, kao šef Vlade sazvao novinare i rekao: idemo se zabavljati. Odmah se oglasilo i njegovo omiljeno, »kućno« Ministarstvo vanjskih poslova, uz čvrstu podršku premijeru. Tko bi rekao. A Plenković je, u skladu sa svojim novim imidžem šeretski nastrojenog frajera kojem nitko ništa ne može, odmah poručio da će, ako Pokaz nije dovoljno dobar, na njegovo mjesto u ambasadu u Ujedinjenom Kraljevstvu, odmah poslati Mostovog Miru Bulja. Dobro, to je stvarno zabavno i bilo bi pravi vic da se Bulj pojavi kod britanske kraljice s onom svojom sinjskom kapicom. I Plenković to zna pa se može »zabavljati«.

Ali činjenica da je sazvao posebnu konferenciju u Vladi nakon odluke Povjerenstva, a pritom je izjave na tu temu ranije tijekom dana već bio davao i u Sinju, itekako govori koliko ga žulja Bulj i odluka Povjerenstva. No, ono što je mnogo lošije jest da se premijer narugao ne samo Bulju, ne samo svojim koalicijskim partnerima koje je apstrahirao do maksimuma, nego i tisućama prosvjetnih radnika koji štrajkaju jer za njih nema 300 kuna po glavi. »Ma ne, dat ćemo im ne šest posto, nego hajmo im dati 100 posto veće plaće«, rekao je Plenković, i vjerojatno si potpisao smrtnu presudu za sljedeće izbore, bili do kraja godine ili u redovnom roku krajem 2020. godine. Rugati se ljudima koji su prisiljeni ići u štrajk, a kojih je 90.000, nije mudar politički potez. Mogao bi se nazvati samoubojstvom iz zasjede. Teško da Plenković može na duge staze preživjeti ovaj istup.

Pokazalo se da je (zlo)upotrijebio govornicu šefa Vlade da bi govorio o svom kumu (!), pritom se podrugivao vlastitim koalicijskim partnerima, a na kraju i ljudima u javnim službama, ne samo učiteljima koji su već u štrajku, nego i svima drugima koji traže veće plaće, od visokog školstva do zdravstva. Te su službe jedini garant pobjede bilo kojeg šefa HDZ-a. Čini se da ih je Plenković otpisao. A na izborima će oni njega.

Reakcija zbog Pokaza vjerojatno je samo kap koja prelijeva čašu. Plenković je u problemu: kreće Hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, a ono što je trebalo biti kruna njegove karijere, postaje generalni pad prema dolje - većina u Saboru mu visi na jednom ili dva glasa, a pod prozorom ima štrajk. Umjesto da se pribere, udahne i broji do sto, on sazove novinare i kaže sve što misli, pa još i gore od toga, naglas u kamere. Teško da se perje bačeno u vjetar više može pokupiti.