970

Ima li zadarski sudac Ivan Marković kćer? Nećakinju? Sestru?

Ovakve smo priče gledali u filmovima. Ova je iz stvarnog života

Unutar hrvatskog pravosuđa stalno se redaju skandali, ovo je samo jedan u nizu. A još jednoj žrtvi i kompletnoj javnosti novi je šok priredio upravo nedavno promaknuti namjesnik sustava zaduženog za dijeljenje pravde - sudac Ivan Marković - koji je u veljači ove godine proslavio lijep skok u karijeri.

Piše: Sanja Modrić, za portal Telegram

Neka se od danas pa nadalje stvarno dobro pripaze djevojčice i djevojke koje žive u Zadru i okolici. Bilo bi dobro da se kreću u skupinama. Jer među njima slobodno šeta sedmorica mladih lokalnih nasilnika koji su osumnjičeni da su svoju 15-godišnju poznanicu iz susjedstva, kroz duže vrijeme, iznova i iznova grupno silovali, tukli, ucjenjivali i gurnuli je na rub nervnog sloma. Ostale zadarske djevojčice same trebaju biti na oprezu budući da ih država neće zaštititi od opasnosti.

Država je u ovom odvratnom slučaju sudac zadarskog Županijskog suda Ivan Marković koji je petoricu punoljetnih iz skupine osumnjičenih silovatelja upravo pustio da se brane sa slobode. Oni, dakle, opet mogu što hoće. A s obzirom na njihov psihoprofil, tko se usudi garantirati da neće? Riječ je o očito poremećenom soju nasilnika koji su u godinu dana najmanje šest puta seksualno zlostavljali svoju bivšu prijateljicu.

UNUTAR HRVATSKOG PRAVOSUĐA REDAJU SE SKANDALI

Prvi put su curicu od 15 godina zaključali u sobu i snimili nasilni spolni odnos. Nakon toga je sve bilo lako. Znali da će sirota žrtva šutjeti kada joj zaprijete da snimke idu ravno njenim roditeljima ako se usudi pisnuti. Tukli su je da podebljaju svoju riječ. Takve smo priče gledali u filmovima.. Ova nije iz filma, nego iz stvarnog života. Njeno je ime okrutnost. Ne znamo kako je na kraju za ovo ipak saznala policija koja je u petak pohapsila grupu mladih sociopata. Ali u zadarskoj sudnici, eto, ipak nije nađeno razloga da ih se do presude strpa u pritvor. Ako sutra traumatizirana djevojka sretne na cesti koga od svojih hladnokrvnih mučitelja, tko joj je kriv.

Unutar hrvatskog pravosuđa stalno se redaju skandali, ovo je samo jedan u nizu. A još jednoj žrtvi i kompletnoj javnosti novi je šok priredio upravo nedavno promaknuti namjesnik sustava zaduženog za dijeljenje pravde – rečeni sudac Ivan Marković – koji je u veljači ove godine proslavio lijep skok u karijeri. Našli su da je on najbolji od ukupno osam prijavljenih kandidata i imenovan je sucem zadarskog Županijskog suda. Tako je odlučilo uvaženo Državno sudbeno vijeće.

IMA LI SUDAC MARKOVIĆ KĆER?

A novi sudac očito već dobro kotira i unutar Županijskog suda. Dali su mu da sudi i odlučuje u nezapamćenom slučaju oca koji je na Pagu s terase bacio na beton svoje četvero djece. Sad bi netko već mogao pomisliti da će ga Marković osloboditi. Ali za to nije kriv građanin kome će blasfemična misao nekontrolirano proći kroz glavu, nego pravosudni dužnosnik koji takvoj mašti daje povoda, a s njim cijeli sustav koji i takve suce unapređuje i nagrađuje.

Pa voljeli bismo znati ima li sudac Marković kćer. Ima li sestru? Nećakinju? Hoće li imati unuku? Mora ga se na koncu i to pitati kad već pokazuje da nema nikakvog kompasa. I bi li “našao razloga” za pritvor bande osumnjičenih silovatelja da je ovo isto preživjela neka od njemu bliskih 15-godišnjih djevojčica. Ili bi im i onda dao popust sumnjajući da je možda žrtva kriva što su je njih sedmorica godinu dana silovala? Ali hrvatske suce, naravno, ne smiješ ništa pitati. Zato pojedini od njih i čine što hoće i time kod građana stvaraju opasno uvjerenje da cijelo ovo pravosuđe naprosto treba rastjerati.