970

Zašto je policija legitimirala ljude s majicama "HDZ lopovi"? Policija kaže - jer su muškarci

Pulska policija u subotu je pokušala legitimirati pa privesti dvojicu muškaraca koji su se na prosvjedu “Pravda za djevojčice” pojavili u crnim majicama s natpisom “HDZ Lopovi - Lopine”. Građani okupljeni na prosvjedu skočili su u obranu muškaraca procijenivši da ih policija legitimira i želi privesti upravo zbog tih majica. Policija je na koncu odustala od privođenja, a cijeli događaj dio građana je i snimio.

Preveniranje protupravnih ponašanja

“Ako skinu majice, neće biti privođeni”, rekla je policajka na intervenciji, prepričavaju svjedoci. Policajka je zabranila da je se snima, a isto je napravio još jedan policajac koji, iako je bio u odori, nije imao istaknutu policijsku značku s brojem.

“Policijski službenici su danas oko 11.20 sati, prije početka prosvjeda na Trgu Portarata u Puli, pristupili dvojici muškaraca u cilju provjere i utvrđivanja identiteta iz sigurnosnih razloga, odnosno preveniranja eventualnih protupravnih ponašanja. Osobe su počele negodovati te je tada pozvana još jedna policijska ophodnja kako bi se izbjegli eventualni incidenti. Dolaskom druge ophodnje, utvrđen je identitet osoba, i to na način da je identitet jednog muškarca utvrđen uvidom u osobnu iskaznicu, dok je provjera identiteta drugog muškarca provedena na temelju iskaza osobe koja je bila s njim u društvu te je time policijsko postupanje završilo", priopćila je u subotu pulska policija. 

Policija: Na neki način su se izdvajali

Danas smo u Policijskoj upravi Istarskoj pokušali doznati na kakvo su to protupravno ponašanje posumnjali policijski službenici, a objašnjenje koje smo dobili je u najmanju ruku - sumnjivo.

“Radilo se o procjeni policijskih službenika. Oni su se na neki način izdvajali od ostalih sudionika”, rekli su nam u službi za odnose s javnošću istarske policije. Pitali smo ih na koji su se način izdvajali.

Bili su sumnjivi jer su - muškarci među ženama

“Radilo se o muškarcima. Na događaju su bile uglavnom žene i djeca. Nisu radili nikakav nered”, odgovorili su nam u policiji.

Podsjetimo, proteklog su vikenda održani prosvjedi u čak 14 hrvatskih gradova. Na svima njima su uglavnom bile žene. Policija je samo u Puli, koliko se zna, pokušala privesti muškarce procjenjujući da bi se mogli protupravno ponašati.

U Puli je, dakle, policiji bilo sumnjivo što muškarci dolaze prosvjedovati protiv nasilja nad ženama. Da su u drugim gradovima policajci postupali na isti način, popisali bi ili priveli stotine, ako ne i tisuće muškaraca koji su prosvjedovali rame uz rame sa ženama. To se naravno nije dogodilo jer nisu nosili majice s natpisom “HDZ Lopovi”. 

Nazvali su nas iz policije nakon objave članka, imaju novo (nesuvislo) objašnjenje 

Nakon objave prve verzije ovog članka, nazvali su nas iz istarske policije i rekli da se legitimirani muškarci "nisu izdvajali samo zato što su muškarci nego i svojim izgledom".

Pitali smo policiju znači li "izdvajanje po izgledu" da su na kraju ipak legitimirani zbog majica s natpisom "HDZ lopovi", a odgovor je glasio: "Ne, nisu zbog majica, nego svojim izgledom i ne samo na temelju spola".