970

Tko je drugi čovjek MUP-a koji je vozio 166 km/h? Najbogatiji hrvatski policajac

PRESRETAČ je u mjestu Briševo kod Zadra snimio i zaustavio zamjenika glavnoga ravnatelja policije Josipa Ćelića koji je vozio triput više od dopuštenog.

Ćelića je presretač uhvatio kako vozi  brzinom od 165,6 km/h na mjestu na kojem je brzina ograničen na 50 km/h. Sve se dogodilo još u ožujku, a cijela prijava i snimka prekršaja onda su, kako je objavio RTL, misteriozno nestale iz policijske evidencije. 

Vozio preko 150 tamo gdje je dozvoljeno 50. Onda je zvao načelnika zadarske policije da mu obriše prekršaj?

Po snimkama se vidi kako je brzina u početku bila normalna, a onda se počela povećavati. Čak se vidi kako u jednom trenutku iznosi više od 160 kilometara na sat, iako je ograničenje na tom mjestu bilo 50.Upravo u tom dijelu presretač ga je na kraju i zaustavio, a policijski službenik evidentirao. Ćelić je navodno odmah nazvao načelnika zadarske policije i tražio da se njegov prekršaj izbaci iz izvješća i ne bilježi u informacijski sustav MUP-a.

Prema informacijama RTL-a, koji je objavio i snimku iz policijskog presretača, Ćelić ne samo da nije platio kaznu nego je na njegov izričit zahtjev slučaj uklonjen iz policijske evidencije. Navodno je cijeli slučaj prijavljen nakon današnjeg upita policiji, iako je zamjenik ravnatelja policije u teškom prekršaju uhvaćen još u ožujku.

Tko je Josip Ćelić?

Ćeliću u službenoj biografiji piše kako je bivši specijalac, višestruki odlikovani zapovjednik,  koji je završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te je vodio i prometnu jedinicu Kobre, da bi u rujnu 2017. godine bio imenovan šefom karlovačkog MUP-a. U kolovozu prošle godine imenovan je zamjenikom ravnatelja MUP-a.

Stranice crne kronike pamte ga kao svjedoka na suđenju u Haagu u slučaju najpoznatijih i najsramotnijih ratnih zločina koje su koncem kolovoza 1995., nakon Oluje, počinile hrvatske snage, onog u Gruborima.

"Ja smatram da nemam mrlju u karijeri. Moje zapovijedi su u slučaju Grubora bile jasne i nedvojbene. Kad rukovodite većim brojem ljudi, ne možete spriječiti nešto na što ne možete trenutačno i direktno utjecati", rekao je Ćelić svojevremeno odgovarajući na pitanje jesu li Grubori mrlja u njegovoj karijeri.

Ima 12 nekretnina, branili su ga tezom o bogatim roditeljima

No Ćelić je poznat i kao prijatelj Tomislava Karamarka i Josipa Klemma, a šira javnost mogla ga je upoznati kroz aferu oko kupovine luksuzne vile na šest etaža u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Još i prije toga novinari su nabrojali da Čelić, u ovoj ili onoj formi (njegovo vlasništvo, ženino, itd.), posjeduje i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča, još dva stana u Zagrebu, jedan u Sesvetama te kuću na Viru. Prema napisima medija od prije tri godine, imao je 12 nekretnina, a bližnji su ga branili tvrdnjom da ima imućne roditelje.

"Otac je krajem 60-ih otišao u Njemačku i radio je nekoliko poslova. Nakon određenog se vremena osamostalio i otvorio tvrtku Omnibusverkehr Celic. Vozio je turizam i međunarodni prijevoz, ovisno o potrebi je mijenjao količinu autobusa. Kao dijete sjećam se da ih je ispred kuće bilo 10–12. Osim te tvrtke, otvorio je i tvrtku u Đakovu Ćelić Turs i ona je imala, prema potrebi, 5–6 autobusa. Preko 40 godina bavio se prijevozom putnika. To je tada bio vrlo unosan posao", objašnjavao je Ćelić svojevremeno u Jutarnjem listu.

Vilu bez znanja vlasnika kupio za sitniš

No vratimo se slučaj vile. Naime, zbog kupovine vile vodi se postupak na splitskom Županijskom sudu gdje je u kolovozu prošle godine potvrđena optužnica protiv Borisa Kale koji se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i štetu od 500 tisuća eura nanesenu poduzeću Flavi Linei i austrijskom poduzetnika Josefu Sternu.

U optužnici stoji da je Kale ovlastio Ćelića na uknjižbu vlasništva nad vilom, i to bez plaćanja osiguranja. Kuća, koju je austrijski poduzetnik Stern prvo kupio za 800 tisuća eura, prodana je pod porezni dug Flava Linee od 1,2 milijuna kuna, a kupac Ćelić trebao je podmiriti taj porezni dug. Na kraju je ispalo da je vila, bez znanja vlasnika, prodana za "sitniš" od 200.000 eura, i to upravo Ćeliću.

Tvrdio da se migranti sami ozljeđuju

Podsjetimo i kako je Josip Ćelić na konferenciji za novinare odbio optužbe dijela migranata da su od hrvatske policije tretirani nehumano tvrdeći da se migranti - sami ozljeđuju.

Naši policajci pomažu djeci i odraslima u lošem zdravstvenom stanju, daju im vodu, hranu, liječničku pomoć, apsolutno je netočno da ima brutalnosti jer bi svaki policajac koji bi to radio bio podvrgnut disciplinskom postupku i kaznenoj odgovornosti. U slučaju obrane postupaju po zakonu, koriste zakonita sredstva prisile, a stradavanje migranata nisu uzrokovali policajci", rekao je Ćelić i podsjetio na "nedvojbena samoozljeđivanja migranata, smrtno stradavanje zbog odrona kamenja i utapljanja u rijekama".

Ćelić se u posljednje vrijeme našao i na meti radikalne desnice koja mu je zamjerila izjave koje je dao kada je najavio skori završetak istrage protiv Nikole Kajkića koji je udaljen iz službe zbog sumnje u lažiranja istrage i krivotvorenje dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru. Ćelić je rekao da je "utvrđena Kajkićeva disciplinska i kaznena odgovornost".