970

SVETISLAV BASARA - Žuta tužibaba

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Verovatno ste tokom ovih deset famoznih godina zapazili da moja malenkost mnogo žešće plajpiči Politiku i RTS nego, recimo, Informer i TV Pink. Ako se pitate zašto je tome tako – i ako niste zadovoljni teorijama zavere koje na tu temu ispredaju neprejebivci – evo kratkog odgovora.

To je tome tako zato što su Informer i TV Pink od osnivanja bili to što jesu, dakle Informer i TV Pink, za razliku od Politike i RTS-a koji su vaktile bili visokoprofesionalni mediji da bi se u „godinama raspleta“ pretvorili – Politika u Rotopalanku, a RTS u nadzemnu septičku jamu – sve vreme glumatajući da je Politika i dalje ona stara Politika, a da je RTS – onaj stari RTS, uz napomenu da se rečeno odnosi na političke rubrike i informativni program, a da se u ostalim rubrikama i programima uvek moglo (i još uvek može) naći štošta vredno čitanja/gledanja.

Osim što zagađuju prirodnu sredinu i psihosferu štampajući/emituijući informativno đubre, Politika i RTS su se s vremenom pretvorile u mašinu koja novindžije lakome na glodurstvo i laki keš pretvara u đubrad. Uzmimo primer gen, dir-a Dragana Bujoševića, a.k.a. Bujketa. Svojevremeno to beše dobar novinar – iako ni izdaleka toliko dobar koliko je on mislio (i mnoge uspeo da ubedi u to) – druževan, opoziciono nastrojen, doduše s merom, tako da je bilo za očekivati da će Bujke posle „demokratskih promena“ naprosto procvetati kao novinar i čovek.

Što uopšte nije bio slučaj. Umesto da zašilji plajvaz i nastavi da radi ono što najbolje ume, Bujke se pod relativnu starost odao (pre)ambicioznosti i srebroljublju, pa je krenuo na igmanski marš kroz vrleti visokih dupeta (svih boja) iz kojih je – kešajući se na staru (prenaduvanu) slavu – izlazio srazmerno neoprljen, sve dok na kraju, u Najvišem Dupetu, nije zadobio opekotine VII stepena.

I to od sopstvene žeravice. Verujem, naime, Vrhovnom Prevashodstvu kad kaže da se on ne meša u poslove „Žutog Bujketa“. Vrhovni se u toj stvari pokazao mnogo boljim psihologom nego što sam mislio da jeste, sve što je morao da uradi, bilo je da Bujketa nazove „Žuti Bujke“ prepuštajući Bujketu da ga demantuje, što je narečeni – i to poprilično neopaženo u široj javnosti – uredno i činio.

Sve dok se prigodom kontrole štete od Boškićevog desanta na RTS, nije posrao na sopstvenu glavu. Pred (kako to novindžije vole da kažu) milionskim auditorijumom koji je lepo video da je Kar Go, ali se Bujke napravio da to niko nije video. Zajebao se, međutim, u računu. Nije to promaklo Slaviši i meni. I još ponekom.

Elem, sada je – da bi dodatno dokazao da nije „Žuti Bujke“ – presavio tabak i utužio N.N. lica koja su ofarbala RTS-ova vrata. Ta lica iz razloga podastrtih u jučerašnjoj kolumni, vaistinu treba utužiti, ali zar to nije mogla uraditi RTS-ova pravna služba, zar je baš Bujke morao da nastupi u ulozi tužibabe. Izgleda da jeste. Vrhovno Prevashodstvo bi moglo pomisliti da je to pravna služba uradila na svoju ruku, bez znanja Žutog Bujketa.