970

Sudac koji je Kristiana poslao u zatvor žali se da mu je teško: ‘Izvrgnut sam ruglu. Ovu zemlju okupirali su izrodi’

Javnost je u kolovozu potresao slučaj 19-godišnjeg Kristiana Vukasovića, dečka koji je završio u zatvoru zbog podmetanja požara i koji je nakon nekog vremena zbog zdravstvenih poteškoća prebačen u KBC Split, gdje je i preminuo. Prije par dana su konačno objavljeni rezultati službene obdukcije, koji su potvrdili da je Kristian umro od zatajenja srca.

U međuvremenu, čovjek koji ga je osudio, sudac Marijo Franetović, javio se uredništvu 24 sata. U demantiju na jedan tekst koji je taj medij objavio, iznio je svoju stranu priče i pokušao objasniti zašto je dečka s očito ozbiljnim zdravstvenim problemima poslao u zatvor umjesto na liječenje.

Teško je prepričati što je sudac sve u tom konfuznom pismo napisao, no možda je najzanimljiviji ovaj citat: “Izvrgnut sam ruglu pred ogromnim čitateljstvom, kao i moja uža obitelj, međutim još više boli po tko zna koji put potvrđena spoznaja kako u našoj zemlji okupiranoj od vlastitih izroda nema svatko pravo na dostojanstvo”.

KRISTIANU NIJE POGODIO NI IME

“U tekstu sam dehumaniziran i demoniziran u maniri prokušanih metoda iz totalitarnih sustava u toj mjeri da se čovjek upita postoji li uopće takva osoba, nehumana te koja obnaša sudačku dužnost bez ikakvog znanja”, piše dalje sudac koji se uvrijedio na tekst od 13. rujna pod naslovom Može li mu sustav pogledati u oči? Traži pravdu za Kristiana.

“S tekstom je teško polemizirati jer ne sadrži niti jednu potpuno točnu informaciju vezanu za kaznene predmete o kojim govori već samo šokantne zaključke koji nisu potkrijepljeni činjenicama već potpiruju najniže strasti kod čitatelja, navodi sudac koji je u pisanoj presudi Kristiana grubom omaškom preimenovao u Davora Smolju.

Žaleći se dalje na povredu ugleda, sudac piše: “Autor teksta izvukao s mrežnih stranica tri nepovezana događaja kojima je poveznica neistina o meni i mojem profesionalnom, angažmanu, ali i kontinuitet propagandističkih laži u pričama u kojima se pojavljujem, ne kao cilj nego kao kolateralna žrtva”.

SVE ZBOG PET IZGORENIH MASLINA

Podsjetimo, Vukasović je u istražnom zatvoru završio nakon što je u travnju osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave, a policiji se sam prijavio. Bio je bio dijete s posebnim potrebama, pa mu je HZZO 2018. zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja utvrdio teži invaliditet, a vještačenjem je utvrđena potreba za cjelodnevnu pomoć i njegu. Utvrđeno je i da boluje od poremećaja piromanije zbog čega se s 12 godina psihijatrijski liječio.

Zbog izazivanja posljednjeg požara procesuiran je u redovnom postupku, u kojem mu se sudilo kao zdravoj osobi. Za vrijeme boravka u zatvoru bio u jako teškom psihičkom stanju, zbog čega je u par navrata prebačen u zagrebačku zatvorsku bolnicu. Tamo mu je, kako pišu mediji, dijagnosticiran suicidalni poriv, ali je usprkos tome vraćen u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama. Nedugo nakon toga mladić je iz zatvora u komi prebačen u KBC Split, gdje je i umro, a njegov otac je najavio da će tužiti državu kako bi saznao što se uistinu dogodilo njegovu sinu.