970

RADOSLAV MILENKOVIĆ RALE: Teror nekompetentne većine mi građani trpimo i ćutimo već sedam godina

Na protestu "Jedan od pet miliona" koji se u subotu održao 43. put u Beogradu, zatražene su ostavke gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića.

"Teror nekompetentne većine mi građani trpimo i ćutimo već sedam godina", rekao je glumac Radoslav Milenković Rale, član udruženja Samoodbrana, u čijem se proglasu traže te ostavke. 

On je pročitao spisak projekata u Beogradu koje Samoodbrana smatra spornim. Među njima su Beograd na vodi, gondola na Kalemgdanu, Trg Slavija i ukidanje glavne železničke stanice.

"Naša Samoodbrana je rešila da više ne ćutimo i da progovorimo jednim urlikom i da ukažemo na glavne krivce", zaključio je Milenković.

Mila Jovanović, jedna od studentkinja koja je učestvovala u blokadi zgrade Rekotorata Univerziteta u Beogradu, je kazala da je taj univezitet jedina slobodna institucija u zemlji i da je pokazao autonomiju i integritet.

Ovo je "prva pobeda koju su odneli građani" rekla je ona i dodala da Beogradski univerzitet nije mesto za prepisivanje.

"Beogradski univerzitet nije Resavska škola", zakjučila je Jovanović. 

Nakon obraćanja protestna šetnja je krenula od Platoa, preko ulica Vase Čarapića, gde su građani uklonili ograde i barijere na Trgu Republike, postavljene zbog popravnih radova na ovom, nedavno renoviranom glavnom gradskom trgu. 

Šetnja je nastavljena ulicama Francuska, Cara Dušana, Tadeuša Košćuška i ponovo preko ulice Vase Čarapića do zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta.

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" prelepili su sigurnosne kamere na Studentskom trgu preko puta zgrade Rektorata, navodeći da su sa tih kamera bile napravljene slike koje su se, kako su naveli, pojavile u tabloidima tokom blokade Rektorata u Beogradu.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković kazao je da su Huawei kamere instalirane širom Srbije i da te kamere imaju sistem za prepoznavanje lica. 

"Nije kriv Huawei, već vlast koja hoće sve prati i zna", rekao je Marković prilikom prelepljivanja kamera sa trakom na kojoj je ispisano "cenzurisano". 

On je naveo da niko ne zna ko posmatra sa tih kamera, kao i da su te kamere postavljene bez javne rasprave. On je pozvao okupljene da bojkotuju "velikog brata (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića". 

"Nećemo tvoje kamere, nećemo tvog velikog brata", poručio je Marković.