970

Poslovna biografija Vilima Ribića (odvojite 10 sekundi)

Osebujni šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ponovno je dočekao svojih pet minuta ovih dana štrajkom na fakultetima kojim traže povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, a njegova biografija postala je viralni materijal na društvenim mrežama.

A poslovna biografija Vilima Ribića glasi ovako: 1989. Osnovao sindikat. 2019. I dalje šef sindikata.

Eto, pročitali ste sve važno. U nastavku pročitajte kako je postao ovo što je danas.

Osnovao sindikat ogorčen plaćom u institutu

Ribić je u biografiji napisao da je "sindikat osnovao slučajno", kada je 1989. godine, "ogorčen svojom plaćom u Institutu za suvremenu povijest, iz gnjeva pravednika napisao članak o položaju znanstvenika u Danasu".

Nakon toga htio je tek stvorenu interesnu organizaciju prepustiti renomiranima, ali, kako navodi u svojoj biografiji, "nisu renomirani baš tako naivni".

Najbolji dio osobne biografije Vilima Ribića tek slijedi: "O Ribiću govore da je motor organizacije, radoholičar, da ima pozitivnih svojstava, ali i temperamenta, tvrdoglave principijelnosti. Čovjek ideje ili frojdovski rečeno čovjek sublimiranog libida."

Radio kao portir

Kako navodi, "misli da je tek dokoličar koji nema što raditi pa radi 80 sati tjedno". 

Ribić, kako navodi, "vjeruje da mu leži riječ, pisana i usmena". Iz sfere posve osobnih podataka "nada se i vjeruje da će se vratiti u znanost sa šezdeset godina kao znanstveni novak, kada će se, kao i svi novaci, napokon i oženiti." Navodi i kako je "u 44. godini podstanarstvo kod privatnog gazde zamijenio podstanarstvom kod svog poslodavca".

Što se tiče stručnog i radnog dijela Ribićeve biografije, navodi da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, paralelno je studirao i filozofiju i komparativnu književnost te u isto vrijeme radio kao portir u poduzeću “Sigurnost”.

Izašao iz SDP-a 1990.

Manje je poznato da je 1985. godine dobio novinarski posao na televiziji, kako navodi, izabran između 400 ljudi. Ipak, nije se dugo zadržao na tom radnom mjestu jer, kako kaže, "nakon nekog vremena daje otkaz radi cenzuriranja priloga".

Prelazi na Institut za suvremenu povijest 1986. i radi na ekonomskoj povijesti te istodobno upisuje poslijediplomski studij iz makroekonomije. Nakon odslušanih predavanja i položenih ispita, pri kraju magistarske radnje, u vrijeme demokratskih promjena, potaknuo je osnivanje Sindikata i postao suosnivač Socijaldemokratske stranke Hrvatske (SDP) iz koje je istupio vrlo brzo, 1990. godine.