970

Najbogatiji policajac koji je divljao autom samo premješten na novo radno mjesto

Josip Ćelić, zamjenik ravnatelja policije Nikole Miline, podnio je ostavku nakon što je prije nekoliko dana otkriveno da je divljao autom. No, valja dodati jednu jako važnu stvar - Ćelić ostaje u policiji, a premješten je na drugo radno mjesto.

Podsjetimo, Josip Ćelić je u ožujku na cesti pokraj Briševa vozio, kako je objavljeno, brže od 160 kilometara na sat. Na tom je mjestu dozvoljeno 50 km/h; snimio ga je i zaustavio presretač, ali prekršaj i snimka navodno nisu zavedeni u policijskom sustavu. Ćelić nije prijavljen sve dok RTL nije dobio snimku i objavio priču.

Uz to, izvori koji su dostavili snimku tvrde da je Ćelić, odmah nakon što ga je presretač zaustavio, nazvao načelnika zadarske policije, i od njega tražio da se ovaj prometni prekršaj ne zavodi u policijski informacijski sustav.

Ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina u 18 sati održat će konferenciju za novinare.

Policija objavila neke nove detalje

O ostavci su se oglasili i iz MUP-a. Kažu da je prekršaj evidentiran, ali priznaju da do sankcioniranja nije došlo dok sve nije završilo u medijima. Potvrdili su i to da je nakon prekršaja došlo do komunikacije između Ćelića i šefa zadarske policije, ali da ovaj nije tražio od načelnika policije da se prekršaj ne procesuira.

"Zamjenik glavnog ravnatelja, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske i načelnik Postaje prometne policije Zadar podnijeli su tijekom današnjeg dana zahtjev za razrješenjem s dužnosti", stoji ne početku podužeg priopćenja.

Stručni tim policijskih službenika upućen u Policijsku upravu zadarsku podnio je Izvješće o utvrđenom činjeničnom stanju.

U izvanredni nadzor uputio ih je glavni ravnatelj policije Nikola Milina zbog provjere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića da navedeno zataška.

Tijekom provedenog izvanrednog nadzora obavljeni su razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovoditeljima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i videodokumentaciju slučaja. Utvrđeno je sljedeće:

 - policijski službenici su dana 12. ožujka ove godine, nakon utvrđenog prekršaja, na mjestu događaja zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, koji je on vlastoručno potpisao te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima

- nakon počinjenja prekršaja evidentirana je komunikacija između zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika Policijske uprave zadarske. Nije potvrđen medijski navod da je zamjenik glavnog ravnatelja tražio od načelnika policijske uprave da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni. S tim u svezi, utvrđeno je da se snimka prekršaja nalazi u službenim prostorijama nadležne policijske postaje pohranjena kao i svi ostali videozapisi te vrste, pod rednim brojem nastanka, te da ni u jednom  trenutku nije bila izgubljena ni otuđena, što se u medijskim objavama tvrdilo", stoji u prvom dijelu priopćenja.

Pet policajaca osumnjičeni za tešku povredu službene dužnosti

Nadalje, u nastavku priopćenja piše kako je pet djelatnika PU Zadarske možda počinilo tešku povredu dužnosti.

"Tijekom izvanrednog nadzora utvrđen je još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja. Naime, 9. ožujka 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom na DC-306 u mjestu Sabunike, za osobno vozilo u privatnom vlasništvu, kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se spomenutom cestom, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, koja je, nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje su pokrenuli također nakon ranije navedenih medijskih objava.

Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza, a za petog policijskog službenika proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisanu kao neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva.

Načelnik Policijske uprave zadarske zaprimio je Izvješće o izvanrednom nadzoru te će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti", stoji dalje.

Ćelić dao ostavku iz osobnih razloga, ostaje u policiji

No, najvažniji dio priopćenja dolazi na kraju. U njemu je otkriveno da je Ćelić dao ostavku, ali iz osobnih razloga. Osim toga, tražio je premještaj koji mu je omogućen. Dakle, on je naprosto samo prebačen na drugo radno mjesto.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije (na dužnosti od srpnja 2018. godine) podnio je tijekom današnjeg dana glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, što je glavni ravnatelj prihvatio te je on s današnjim danom premješten na drugo radno mjesto.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske (izabran na dužnost u rujnu 2017. godine) također je tijekom današnjeg dana podnio glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, što je glavni ravnatelj policije prihvatio te je premješten na drugo radno mjesto.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina je zatražio od glavnog ravnatelja policije da načelnika Postaje prometne policije Zadar, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto", objavila je policija.

Tko je Josip Ćelić?

Ćeliću u službenoj biografiji piše kako je bivši specijalac, višestruki odlikovani zapovjednik,  koji je završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te je vodio i prometnu jedinicu Kobre, da bi u rujnu 2017. godine bio imenovan šefom karlovačkog MUP-a. U kolovozu prošle godine imenovan je zamjenikom ravnatelja MUP-a.

Stranice crne kronike pamte ga kao svjedoka na suđenju u Haagu u slučaju najpoznatijih i najsramotnijih ratnih zločina koje su koncem kolovoza 1995., nakon Oluje, počinile hrvatske snage, onog u Gruborima.

"Ja smatram da nemam mrlju u karijeri. Moje zapovijedi su u slučaju Grubora bile jasne i nedvojbene. Kad rukovodite većim brojem ljudi, ne možete spriječiti nešto na što ne možete trenutačno i direktno utjecati", rekao je Ćelić svojevremeno odgovarajući na pitanje jesu li Grubori mrlja u njegovoj karijeri.

Ima 12 nekretnina, branili su ga tezom o bogatim roditeljima

No Ćelić je poznat i kao prijatelj Tomislava Karamarka i Josipa Klemma, a šira javnost mogla ga je upoznati kroz aferu oko kupovine luksuzne vile na šest etaža u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Još i prije toga novinari su nabrojali da Čelić, u ovoj ili onoj formi (njegovo vlasništvo, ženino, itd.), posjeduje i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča, još dva stana u Zagrebu, jedan u Sesvetama te kuću na Viru. Prema napisima medija od prije tri godine, imao je 12 nekretnina, a bližnji su ga branili tvrdnjom da ima imućne roditelje.