970

Načelnik Čeminca, kojeg goni i USKOK, tuži se s građanima, gubi sporove, općina to plaća...

Načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh izgubio je u posljednjih mjesec dana dva sudska spora, zbog čega će njegova općina morati isplatiti pozamašne iznose ljudima koji su ju bili prisiljeni tužiti, jer nisu mogli na drugi način riješiti svoje sporove. Općina će platiti i sudske troškove. Ukupno gotovo 35 tisuća kuna.

Na naplatu tako stižu novi troškovi, nakon što su općinski vijećnici početkom rujna izglasali da će se iz proračuna podmirivati i odvjetnički troškovi samom načelniku Pinjuhu protiv kojeg USKOK vodi istragu. Uz njega, zbog zlouporabe položaja pod istragom su i dvojica njegovih sinova, od kojih jedan radi u općini, te predsjednik Općinskog vijeća Mario Kralj. Muljali su, sumnja USKOK, sa subvencioniranim stambenim kreditima općine, što ih je Čeminac odobrio Pinjuhovim sinovima iako za to nije bilo zakonske osnove. Uz to, Pinjuhu mlađem, koji radi za općinu, iz proračuna je plaćen popravak privatnog automobila, te je službenom karticom kupovao robu za privatne potrebe.

USKOK SUMNJA DA SE IZVLAČIO NOVAC IZ PRORAČUNA

Drugom načelnikovom sinu odobrena je pak subvencija kojom se nadoknađuju troškovi prijevoza učenika i studenata iako on za to, kako tvrdi USKOK, nije zadovoljavao uvjete. Sam Pinjuh predsjedniku općinskog vijeća odobrio je isplatu potpore za mlade obitelji, što je, prema rješenju o provođenju istrage, učinjeno suprotno općinskom pravilniku i odluci. Na ovaj način Općinu Čeminac oštetili su za najmanje 63.390 kuna, priopćio je ljetos USKOK.

Nedugo nakon izbijanja te afere Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije je na izvanrednoj, telefonskoj sjednici pokrenuo stegovni postupak protiv Pinjuha, uz zahtjev da ga se isključi iz stranke, zbog “osobito teških povreda članskih obveza kao i javnog djelovanja i istupanja koja štete ugledu stranke”. Nakon toga Pinjuh je sam napustio HDZ, a kako je još 16 članova napustilo stranku, raspušten je i lokalni ogranak.

SA SUBVENCIJAMA ZA KREDITE DOISTA JE BILO PROBLEMA

Sada stiže i nepravomoćna sudska presuda protiv općine koju vodi gospodin Pinjuh. Sud u Belom Manastiru zaključio je kako je općina nezakonito uskratila subvenciju za stambeni kredit jednom mještaninu Darde. Zato mu sada mora isplatiti 10.500 kuna sa zateznim kamatama od listopada 2017. kada mu je subvencija odobrena. Povrh toga, iz općinskog budžeta bi trebali biti podmireni i sudski troškovi koji iznose 5.800 kuna, a i na njih su prije par dana, kada je presuda donijeta, počele teći zatezne kamate.

Gospodin iz Darde tužio je Općinu Čeminac koja je u veljači 2017. donijela odluku o subvencioniranju kredita za svoje mještane. Njome je bilo predviđeno da se mještanima, kao što se to dogodilo i u sumnjivom slučaju Pinjuhovog sina, plaća najviše tisuću kuna mjesečno kao subvencija za stambeni kredit. U rujnu 2017. i gospodin iz Darde sklopio je ugovor s Općinom Čeminac za subvenciju, no niti jedna rata nije mu isplaćena. Trebao je dobivati 700 kuna mjesečno.

OPĆINA SE MALO ZAIGRALA SA SVOJIM ODLUKAMA

Predstavnici Općine na sudu su tvrdili kako je odluka o subvencioniranju stambenih kredita bila namijenjena samo onima koji imaju prebivalište u Čemincu, dok je čovjek koji ih je tužio živio u Dardi. Međutim, ta odredba unijeta je u odluku tek početkom listopada 2017., dok je ugovor s ovim gospodinom sklopljen u rujnu. Zbog toga, smatra sud, nije bilo moguće retroaktivno primjenjivati odredbe o obaveznom prebivalištu u Čemincu kao uvjetu za subvenciju. Jednostavno, njegov ugovor općina je morala primjenjivati takav kakav je na početku bio sklopljen.

Tim više, što je u trenutku podnošenja zahtjeva za subvenciju imao prijavljeno prebivalište u Čemincu, a stambenim kreditom kupio si je nekretninu u Dardi, gdje se onda i prijavio. Sad će mu uz subvencijske rate načelnik Pinjuh morati podmiriti i sudske troškove.

OPĆINA ĆE PLATITI I PINJUHOVO RUŠENJE STABALA

Drugi postupak što ga je Pinjuh izgubio nedavno prilično je bizaran, a još je gore što će općinski budžet stajati gotovo 18.500 kuna. Naime, općina je izgubila spor u kojem ju je mještanin tužio jer su mu po nalogu načelnika Pinjuha posječena 34 stabla – šest oraha i 28 bagrema. Bila su stara 30-ak godina. Posjekli su ih još u veljači 2015. djelatnici općine bez odobrenja vlasnika i kasnije podijelili socijalno ugroženim obiteljima. Zato je tražio 8.500 kuna odštete.

“Bio sam nakon toga nekoliko puta kod načelnika i on mi je obećao da će sve biti riješeno, odnosno da ću dobiti naknadu. No, kako ništa nije učinio morao sam tužiti”, tvrdio je na sudu mještanin Čeminca.

OPĆINA ČEMINAC: ‘BLATI NAS JER JE DOBIO OTKAZ’

Predstavnici općine tvrdili su pak kako drveće nije pripadalo njemu svih 30 godina, a na kraju su ih morali posjeći jer su postavljali ogradu lokalnog groblja. Tijekom sječe navodni vlasnik nije imao nikakvih prigovora, objašnjavali su. Jedan od bivših zaposlenika Općine Čeminac na sudu je potvrdio kako je upozoravao Pinjuha da bi mogli imati problema, budući da šumarija nije bila izdala odobrenje.

Njegov iskaz predstavnici Općine pokušali su srušiti tvrdeći da je ogorčen zbog otkaza kojeg je dobio u međuvremenu. Međutim, sud u to nije povjerovao, jer su i ostali svjedoci, ljudi koji su rušili drveće, te obitelj vlasnika parcele, potvrdili da je posječena upravo njegova šuma. Vještak je čak procijenio veću vrijednost posječene šume, gotovo 12 tisuća kuna, no kako je mještanin Čeminca tražio 8.500 sud mu je taj iznos i dosudio. Pinjuhova općina zbog ovog spora morat će, ako presuda postane pravomoćna, platiti i 9.850 kuna sudskih troškova.