970

Most napokon bez maske

Tihana Tomičić, kolumna za ''Novi list''

Most nezavisnih lista pokazao je svoje pravo lice - na predsjedničkim izborima podržat će desničarskog kandidata Miroslava Škoru. Napokon su potvrdili da, nakon pet godina vrdanja o tome što su i tko su, nisu nikakav most između dviju velikih stranaka, kako bi im naziv trebao sugerirati, nego stranka bliska desnom polu političkog spektra, uz snažnu podršku Crkve i klera. Škoro je kandidat krajnje desnice i sada ima i podršku Mosta - napokon je sve jasno i glasno.

Iako su se dugo predstavljali kao nova opcija koja hrvatsku politiku želi rasteretiti utjecaja dvaju velikih stranaka, HDZ-a i SDP-a koji se desetljećima smjenjuju na vlasti, te se boriti protiv politizacije društva i institucija, sada pokazuju da dapače, potpuno suprotno od svega što su tvrdili, podržavaju kandidata koji želi dokinuti sustav parlamentarne demokracije u Hrvatskoj i uvesti snažan predsjednički ili polupredsjednički sustav, koji će od šefa države napraviti osobu snažnog političkog autoriteta, s pravom veta na odluke Vlade, mogućnošću da zabranjuje stanovite političke stranke i bitno smanji ulogu parlamenta i izabranih narodnih zastupnika.

To je posve legitimno, no za vjerovati je da je dobar dio birača koji je Most podržao 2015. i potom 2016. godine mislio da glasa za nešto sasvim drugo. Glasali su za novu, modernu, građansku opciju - sada se pokazalo da su ti birači zapravo poduprli Škoru i Bujanca, mimo svoje volje. Glasali su protiv establishmenta, dali su na kraju podršku kandidatu koji bi snagu političkih funkcija u državi samo ojačao, te ukopao ulogu šefa države u Ustavu kao neku vrstu modernog diktatora.

Jedino što je Most ispravno procijenio, to je da je bolje da na te izbore nije poslao svog Božu Petrova kao kandidata protiv Kolinde i Milanovića, jer bi to bio novi fijasko za tu stranku. Ovako, u okrilju Miroslava Škore koji bi po svim anketama mogao igrati donekle ozbiljnu ulogu na ovim izborima za Pantovčak, donekle će se »sakriti« od birača koje su prevarili, a među kojima je zacijelo bilo dosta ljudi iz lijevog korpusa koji su se ponadali da stiže neka nova, moderna opcija. I potom shvatili da čarobnog štapića nema.

Što se Škore tiče, on je s pravom oduševljeno komentirao ovu podršku. Sigurnih pet posto je sigurnih pet posto, to je važan postotak za kandidata koji je nominalno neovisan i koji nema definiranu izbornu bazu. No, i tu ima klasičnih političkih interpretacija pa je tako Škoro izjavio: »Most je stranka koja je svojom pojavom razbila privid duopola na hrvatskoj političkoj sceni, stranka koja se bori protiv korupcije, koja je transparentna, koja traži otvaranje arhiva i stranka čiji su članovi, kada je trebalo, da bi sačuvali vlastiti obraz, izašli iz vladajuće koalicije«.

Naravno da Most nije svojevoljno napustio vladajući savez nego je Andrej Plenković zamolio tajnicu da pripremi odluku o razrješenju Mostovih ministara, i on jako dobro zna da javnost itekako pamti taj trenutak u kojem je »anemični« premijer po prvi put pokazao svoju osobnost. Da se ovakav scenarij sprema bilo je jasno kad je Škoro prije nekoliko dana potpisao Mostovu inicijativu »Vodu u Ustav«, no vrlo brzo bit će također jasno da ta podrška Škori nije bila jednoglasna i da bi se stranka (slično kao što će se i HSS još dijeliti oko podrške Milanoviću) mogla ozbiljno podijeliti oko ove odluke.

No, da skratimo priču: tko i što je Most možda se najbolje vidi baš iz reakcije jednog njihovog vijećnika u Splitu, Josipa Markotića, koji se obrušio na nedavni govor Emila Tedeschija iz Atlantic grupe, koji je osudio napade na nacionalnoj ili rasnoj osnovi koji se događaju po Hrvatskoj. Napredni, moderni i građanski (pod navodnicima) vijećnik Mosta, Tedeschija je nazvao »gnomom«, ljut što se ovaj stavio u obranu prava srpske manjine. U istom kontekstu, u svojoj sramotnoj objavi, Miloradu Pupovcu je poručio: »Osobnu i putovnicu u ruke i sretan vam put iz Hrvatske«.

Sada kad vidimo da je Most podržao Škoru, možemo samo zaključiti da je to idealan spoj. Napokon bez maske.