970

KRIK objavio sliku Pacolija i čelnika Srpske liste, Vučiću smeta samo - jahta

Istraživački portal KRIK objavio je fotografiju nastalu pre dve godine na jednoj jahti u Crnoj Gori. Na fotografiji su predsednik Srpske liste Goran Rakić, biznismen sa Kosova Milan Radoičić, koji je na Kosovu osumnjičen za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, i aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Iz kabineta Pacolija kažu da je reč o sastanku sa kosovskim Srbima i da nema nikakvih tajni. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da nema ničeg neobičnog u tom sastanku.

Jahta, Crna Gora, 2017. godina. A na jahti u večernjim časovima razgovor čelnika Srpske liste sa kosovskim ministrom spoljnih poslova.

"Pacoli je ministar spoljnih poslova Kosova i mislim da nije slučajno što se on tu našao, našli su se na nekom polusastanku. Izgleda kao da je privatan sastanak na jahti u Crnoj Gori, to znamo sigurno da je tamo bilo i ono što je nama izvor ispričao jeste da su tu bili neki politički pregovori koji su uticali na Pacolija da se pridruži kasnijoj Vladi koju je Ramuš Haradinaj napravio", kaže urednik u KRIK-u Stevan Dojčinović.

Ništa neobično, poruka je i Beograda i Prištine, osim Pacolija, ministri u Vladi Ramuša Haradinaja bili su upravo čelnici Srpske liste. Ne i Milan Radoičić.

"To kako ko muti, sa kim, pokazuje i to što je Radoičić na poternici za onu stvar koju nije učinio, za neke druge to neću da ulazim, a za onu stvar koju nije učinio je na poternici, toliko im je drag, koliko Rakić ima tih tužbi krivičnih ili ne znam ni ja šta sve, toliko koliko je sa njim u dobrim odnosima. Tako da to što razgovara sa Pacolijem  - jaka stvar", kaže Aleksandar Vučić.

I dok predsednik Srbije ocenjuje da se kosovski Albanci i predstavnici Srpske liste baš i ne vole, ne navodi koja je to "ona" stvar zbog koje je Radoičić na prištinskoj poternici.

"Dve osobe koje su najbitnije, s jedne strane Badžet Pacoli, koji je ministar spoljnih poslova Kosova, a sa druge strane imamo čoveka koji je imao dugu upitnu kriminalnu prošlost i koji je sad trenutno na Kosovu osumnjičen da je učestvovao u političkoj likvidaciji Olivera Ivanovića, čovek koji nije iz političkog sveta, više iz sveta podzemlja, oni sede zajedno na jahti i pregovaraju, kako nam je izvor rekao, oko nekih političkih stvari. Mislim da je to dobra slika toga kako funkcioniše diplomatija", navodi Dojčinović.

Iz kabineta Bedžeta Pacolija za KTV kažu da nema ničeg skrivenog kad je reč o sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i biznismenom sa Kosova Milanom Radoičićem.

"Radoičić je bio potpredsednik Srpske liste, bio je na sastancima sa svim predstavnicima kosovskih institucija i u tom pogledu nema ničeg tajnog. O ovom i drugim sastancima može da se pita i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, jer je on bio na svim sastancima sa Radoičićem", navodi se iz kabineta Pacolija.

Od toga ko i o čemu pregovara, predsedniku Srbije zasmetalo je - gde se pregovara o formiranju Vlade Ramuša Haradinaja, i sve koristi za navodno slučajan napad na N1 televiziju.

"Ma meni smeta čoveče jahta! Baš me briga što su se sastali sa njim, sastajali su se 500 puta. Jel ima neko od vas da nije video Pacolija? Nema, niko, svi su bili sa Pacolijem negde. Nikako nisam razumeo je l' vi to kritikujete ili napadate? Ja razumem da je politika N1 kako je to Đilas, ne N1 izvinite, ovih iz Saveza za Srbiju, pomirenje da oni žele te razgovore, pa šta sad napadaju to što su razgovarali sa Pacolijem? Pa normalno je što su razgovarali sa Pacolijem", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije ocenjuje takav susret kao normalan, iako se o njemu ništa ne zna već dve godine, a iz KRIK-a poručuju da je fotografija dobra slika kako funkcioniše kosovska politika.

"Dok mi imamo srpsku i kosovsku Vladu koje se javno prepucavaju i napadaju, mi vidimo da isti ljudi iz podzemlja imaju pristup sa jedne strane i ministru spoljnih poslova, a sa druge strane su se isto tako privatno sastajali i sa bratom predsednika Aleksandra Vučića, tako da je to jedna dobra slika kako funkcionišu stvari na Balkanu", ocenio je Dojčinović.

Fotografiju sa istog sastanka iz malo drugačijeg ugla objavio je i Insajderi, portal na albanskom jeziku.