970

Kalmetina sinkopa

Branko Mijić, kolumna za ''Novi list''

Presudu nismo donijeli na osnovu očekivanja javnosti i napisa u medijima, već isključivo na osnovu dokaza, obrazložila je nepravomoćnu oslobađajuću presudu Božidaru Kalmeti sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Gordana Mihela Grahovac.

Nije ta izjava toliko šokirala svojim sadržajem, koliko svojom kontradiktornošću čime je zaslužila visoko mjesto na ljestvici bespuća povijesne neozbiljnosti hrvatskog pravosuđa. Naime, »očekivanja javnosti i napisi u medijima« bili su takvi i tvrdili upravo to što se i dogodilo, da će Božidar Kalmeta biti oslobođen optužbi, dok će nižerangirani optuženici biti kažnjeni!?

Dakle, postoje samo dvije mogućnosti! Ili je sutkinja Gordana Mihela Grahovac pogriješila što nije osudila Božidara Kalmetu, ili je žbaljala u pisanju obrazloženja koje je trebalo glasiti dijametralno suprotno od onoga što je napisano, dakle da je presuda donijeta »na osnovu očekivanja javnosti i napisa u medijima«.

Za pretpostaviti je da ozbiljna sutkinja ozbiljnog suda čita i prati ozbiljne medije. A oni barem godinu dana tvrde kako Božidar Kalmeta NEĆE biti osuđen zato što je kao bivši HDZ-ov ministar organizirao skupinu svojih suradnika za izvlačenje novca te da je s njima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Kao i da će biti oslobođen sumnje za onu siću za punjenje crnih fondova HDZ-a putem Fimi medije oko produkcije filma »Prometna renesansa Hrvatske«.

Svakome tko imalo zna čitati što piše između redaka bilo je jasno da će Kalmeta biti oslobođen još onog prošlogodišnjeg srpanjskog ponedjeljka kada je na svojoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a glavnom tajniku stranke Gordanu Jandrokoviću dodijelilo trojicu novih pomoćnika, od kojih je jedan, pogađate, glavom i bradom bio Božidar Kalmeta.

Za takvu odluku da se čovjeku koji je usred sudskih procesa u glavnom stranačkom stanu dodijele odgovorni poslovi vođenja HDZ-a i države, moglo je značiti samo jedno, političku rehabilitaciju do potpune slobode.

I tako bi! Kalmeta je opet ugledni i visokopozicionirani član HDZ-a, građanin koji je slobodan kao ptičica na grani. »Ta politička rehabilitacija Božidara Kalmete, unatoč dvijema optužnicama protiv njega, koju je morao amenovati i premijer Andrej Plenković, dovoljan je signal za zabavu i skretanje procesa na nogometni teren, jer je svima jasno kako će onaj u sudnici završiti u korist tuženika«, pisali smo na ovom mjestu prije godinu dana nakon što je svjedok Drago Tadić, bivši predsjednik uprave i suvlasnik Osijek-Koteksa, promijenio svoj iskaz »priznavši« kako ga Kalmeta baš nije volio:

– To je išlo toliko daleko da je, kada je došao u Osijek igrati nogomet, zabranio bivšem županu da me zove da igram s njima, svjedočio je Tadić, inače pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda radi izmjene osuđujuće presude Branimiru Glavašu za ratni zločin. Potom se na TV snimci iz sudnice čuje glas očigledno dobro raspoloženog Jandrokovićevog pomoćnika i optuženika Kalmete:

– Kada loše igra!

Ipak ovo nije nogomet, ovo je više od igre. Znaju to i sutkinja koja svoju presudu brani očekivanjima javnosti i napisima u medijima, i USKOK, koji nije uspio dokazati korupciju iz optužnice, jer »nije bilo tajno snimljenih razgovora«, što im je zamjerila Gordana Mihela Grahovac.

Da je netko uistinu htio suditi Kalmeti, koji je neosporno, po dugogodišnjoj zapovjednoj odgovornosti, »broj jedan« za sve što se zbivalo u njegovom resoru, onda bi se uhvatio svega onoga što je čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić godinama detaljno opisivao, od dvostruke linije zapovijedanja do glave hobotnice zločinačke organizacije, podnijevši niz kaznenih prijava za pljačku u cestogradnji čiji su svi krakovi, kako kaže Stanić »vodili prema Kalmeti«.

Ovako smo u pravosuđu nakon Horvatinčićeve dobili i Kalmetinu sinkopu. Valjda će treća biti sreća!