970

Jednom HDZ-ovac, uvijek HDZ-ovac

Tihana Tomičić, komentar za ''Novi list'', 10. listopad 2019. 

Gotovo je, počeo je predizborni kaos. Premijeru Plenkoviću narednih će godinu dana biti najteže. Iako su uredno spojili neradni Dan neovisnosti s vikendom i škole nisu radile, prosvjetarima to nije smetalo da prekinu daljnji postupak mirenja s Vladom i donesu odluku o generalnom štrajku, mada im se nudi 4-postotno povećanje plaće. I to - od danas.

Potpuno je jasno da ovaj kaos nastaje zbog predizborne godine. To su ona vremena kad svi sindikati traže sve, a premijeri im sve i daju. Čini se da su u Hrvatskoj učitelji najagilniji - oni su se prvi sjetili.

I od sutra djeca ne sjede u klupama nego na ulicama, a ministar financija Zdravko Marić počinje shvaćati da mu dvije milijarde kuna koje može »otkinuti od usta« iz proračuna za ovakve izvanredne troškove, neće biti dovoljne.

Vjerojatno slijede medicinske sestre, pa liječnici, pa policija, pa pravosudni djelatnici, pa svi ostali. Presing na Plenkovića i Marića raste, a oni bi - ne počnu li ispunjavati sve ove cehovske zahtjeve - mogli jednostavno izgubiti sljedeće izbore. Stoga ćemo prvo, kao i obično u predizbornim godinama, prvo svjedočiti kaosu i prosvjedima, a onda i popuštanju Vlade i kupovanju birača. Već viđeno, bezbroj puta.

No, da Plenković ne treba strahovati za sebe, već da ima »dežurnog HDZ-ovca« u liku i djelu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, pokazale su jučerašnje Škorine izjave o temi koja je dominirala i sjednicom Predsjedništva HDZ-a jučer popodne, jednako kao i na koalicijskom sastanku HDZ-ovaca i partnera prije toga, a to je rasprava o datumima praznika u Hrvatskoj.

U razgovoru za jednu televiziju, Škoro je zapravo podržao baš sve što je o tome Plenković predložio. Uključio se u debatu oko državnih praznika, rekavši kako Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenog treba biti neradni dan, te kako bi se Dan državnosti trebao ponovno obilježavati 30. svibnja kao i prije 2000. godine, što je jedna od velikih predizbornih agendi šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, kao da se radi o nekoj ozbiljnoj temi, a ne o jednom neradnom danu, što je u pozadini svih tih kvazi-političkih rasprava.

S obzirom da je 30. svibnja faktički dan kad je HDZ osvojio po prvi put vlast, odnosno kad je konstituiran prvi višestranački saziv Sabora, zapravo je predivno što Škoro podržava ideju da to ponovno bude nacionalni praznik. Nije li, uostalom, taj isti Škoro bio i HDZ-ov saborski zastupnik u neka druga vremena? Jest, i toga se svi dobro sjećamo.

Uostalom, da se ne lažemo, HDZ cijelo vrijeme na ovim izborima ima dva svoja predsjednička kandidata: to su de facto i Kolinda i Škoro. Jedan je kandidat formalni, drugi neformalni - radi se samo o dva krila iste kadrovske ekipe.

Nije tajna kako HDZ-ovci gledaju na te izbore, njima je to jasno kao dan, i o tome dosta otvoreno i govore: oni će raditi sve za svoju kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, a poneki dodatno i za Škoru, ako ih se baš lijepo zamoli.

A u drugom krugu, tko god od njih dvoje s desna prođe uz Zorana Milanovića, bila to Kolinda ili Škoro, uprijet će svim snagama samo u jednom cilju - da Milanović ne pobijedi. To je glavni izborni cilj HDZ-a, sve drugo su nijanse.

A ovim stavom oko državnih praznika, Škoro je po prvi puta to i jasno potvrdio, deklariravši se praktički kao podupiratelj Andreja Plenkovića. Sam je sebe svrstao u to društvo, samo s tom razlikom što je Škoro istinski populist (a i što će drugo biti kao pjevač lakih nota i celebrity) pa olako barata idejama poput one da se o državnim praznicima odlučuje na - referendumu, što je verbalni luksuz koji si aktualna predsjednica naravno ne može dopustiti na funkciji na kojoj je danas, na Pantovčaku.

Bit će zanimljivo u tom kontekstu narednih dana pratiti kako će Škoro komentirati štrajk u školama i druge aktualne teme koje budu nadolazile. Jaz u stavovima između njega i Kolinde Grabar-Kitarović do izbora će se samo smanjivati do izbora, to se može garantirati.