970

Zemlja u kojoj je Pupovac najveći problem je raj. Ili dubinski bolesna

Vladimir Matijanić, tekst za portal Index

Postoji li višestanični oblik života koji se, ponajprije, smatra Hrvatom, a da se proteklih dana nije okomio na Milorada Pupovca? I kako je politički predstavnik matematički zanemarive manjine, čovjek spreman na beskrajne kompromise s većinskom politikom, odjednom postao najveći nacionalni problem?

Nevjerojatan niz institucija i ljudi koji danima tupe samo o Pupovcu

Pogledajte samo ovaj niz: HVIDRA, organizacija koja godinama funkcionira kao militantno krilo vladajućeg HDZ-a, danas ja konferenciji "na temu izjava i postupaka Milorada Pupovca", objavila da Pupovčev SDSS "nije poželjan u Republici Hrvatskoj" (što je HVIDRA da govori tko je poželjan, a tko ne?)  pozivaju Plenkovića na raskid koalicije sa SDSS-om, a DORH da Pupovcu pronađe verbalni delikt. Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović oglašava se tvrdnjom da Pupovac u istupima "na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku", dok Anđelko Milardović, profesor sociologije i politologije, po novinskim stupcima i u eteru državnog radija govori o svome pismu premijeru Andreju Plenkoviću u kojem, kako čitamo, traži Pupovčevu smjenu (!?) pa na kraju pseudoanalize Pupovčevih istupa objavljuje: "Govorim u svoje ime i ne mogu to raditi u ime ostalih, ali to jednostavno neću trpjeti."

Kakva je to nužda natjerala sirotog Milardovića da objavi kraj trpljenju, postaje jasnije nakon čitanja njegova intervjua. Veli kako se ne može dopustiti "jednom političaru", Pupovcu, "da 30 godina sudjeluje u jednoj kampanji identificirajući cijeli korpus, cijelo društvo s jednom propalom ideologijom". "To je za mene uvredljivo jer se nisam borio za NDH", vrišti Milardović, očito sklon broju jedan. Premda zakićen profesorskim titulama i statusom znanstvenika, nije se potrudio adekvatno argumentirati svoje riječi ni navesti citat u kojem njegov omraženi objekt identificira "cijeli korpus, cijelo društvo", s NDH, što vjerojatno imamo pripisati profesorovu specifičnom stanju uzrokovanom višegodišnjim trpljenjem. Eto, sada barem više ne trpi.

Čuveni srbofil Glavaš gnjevan zbog "znaka jednakosti između Hrvatske i NDH", a slikao se pod Pavelićevom slikom

Ne trpi ni poznati srbofil Branimir Glavaš. Kako je otkrio medijima, kada nije na optuženičkoj klupi u postupku za ratne zločine nad osječkim Srbima, dani mu prolaze u čekanju Pupovčeve isprike, "a nje nema". "Očekujem stoga da se o tome raspravlja na koalicijskom sastanku i da nam Pupovac, ako dođe, kaže zašto stavlja znak jednakosti između Hrvatske i NDH", kazao je Glavaš.

Isti taj Glavaš prije četiri godine na Facebooku je podijelio svoju fotografiju uz sliku Ante Pavelića, poglavnika NDH. Tada se zbor histerika predvođenih Kolindom Grabar-Kitarović nije oglašavao pismima, ultimatumima ni kaznenim prijavama, a siroti Milardović ionako nije mogao reći ni riječ. Trpio je.

Svi traže ispriku zbog nečeg što Pupovac uopće nije rekao

Pupovčevu ispriku zatražio je i Miroslav Škoro, predsjednički kandidat. On je nešto petljao i o zabranama stranaka, ali ako to niste dosad čuli, ne gubite vrijeme, nije vrijedno. Spomenemo li još Darinka Kosora, predsjednika HSLS-a, razočaranog što Pupovac nije opovrgnuo nešto što nije ni rekao – "da Hrvatska sliči na NDH" – pa petrinjsku inicijativu branitelja koja je Pupovca prijavila DORH-u jer je, smatraju, povrijedio ugled Republike Hrvatske izjavama nakon napada na Srbe u Uzdolju i Đevrskama te prijeteće grafite i plakat na ulazu u Pupovčevo rodno selo Ceranje Donje, dobijemo okvir bjesomučne kampanje čiji je cilj jedan čovjek.

Televizijska histerija

U tom su okviru gotovo sve informativne emisije televizija i radija s nacionalnom koncesijom danima ispunjene vrištećim pitanjima hoće li se Pupovac ispričati, zašto se Pupovac nije ispričao, kada će se Pupovac ispričati, je li Pupovcu vrijeme za odlazak u mirovinu, treba li Pupovca osuditi, smije li Pupovac govoriti i, ako smije, što i zašto?

Što je Pupovac rekao nakon divljačkih napada na Srbe u Uzdolju i Đevrskama: "Kao patriot, ne bih htio da ova zemlja doživi iskustvo jednog pokušaja stvaranja hrvatske države u 20. stoljeću. Taj pokušaj kolabirao je u sramoti jer je bio utemeljen na mržnji prema Srbima. S današnjom opsesivnom mržnjom prema Srbima Hrvatska je na istom putu.“ Završen citat.

On, dakle, nije izjavio da je ova Hrvatska replika NDH, ali je ukazao na opasnost da to, s opsesivnim antisrpstvom, postane. 

Ili Hrvatska nema većih problema od Pupovca ili je dubinski bolesna

Čak i ako zaključimo da je sve ovo sukob unutar političke obitelji – Pupovčev SDSS i dalje je dio vlasti – teško je zanemariti prijeteće tonove. Kada predsjednica države i kandidatkinja navodno europeizirane vladajuće partije za novi mandat njegovu izjavu naziva "neprimjerenom, neprihvatljivom i zlonamjernom", ona jasno sugerira kako je toleriranju balansiranih istupa izabranog predstavnika Srba došao kraj, a čitateljima i slušateljima prepušta na maštu što im je činiti. Što kada Milardović zavapi da više neće trpjeti? Je li uopće moguće kanalizirati sav taj hrvatski gnjev samo na jednu osobu ili će on opet biti distribuiran po glavama preostalih Srba?

Ne znamo odgovore, ali zemlja u kojoj je Pupovac najveći problem ili nema nijedan pravi problem ili je bolesna i ide, po skraćenom postupku, u božju mater. S Kolindom na čelu.