970

U "Lijepom našom" pjevao Alojz Tomašević, bivši HDZ-ovac i obiteljski nasilnik

HRT-ova emisija "Lijepom našom" snimljena u Pleternici prikazivala se u subotu na televiziji, a u njoj smo na pozornici mogli vidjeti bivšeg HDZ-ovca, Alojza Tomaševića, župana Požeško-slavonske županije.

"Umireš li, Slavonijo moja? Ne znam što misli ovaj čovjek koji će otpjevati ovu pjesmu, uvijek nadahnut. Došlo je vrijeme, župane, za vas", najavio je čovjeka koji je tukao svoju ženu voditelj Branko Uvodić u subotnje popodne na Prvom programu HRT-a.

Publika je zajedno s Tomaševićem pjevala pjesmu, a u prvom redu bili su brojni HDZ-ovci, među kojima Franjo Lucić, optužen zbog pokušaja podmićivanja novinara, te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Cijela dvorana, i muško i žensko, i staro i mlado, pjevala je uglas i pljeskala županu optuženom za obiteljsko nasilje.

Optužen da je u više navrata zlostavljao suprugu

Podsjetimo, Tomaševića se tereti da je od listopada 2015. do listopada 2017. godine u obiteljskoj kući u više navrata zlostavljao suprugu. Tomaševiću se u optužnici stavlja na teret da je od listopada 2015. godine do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, u nakani da omalovaži svoju suprugu, govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom, istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu.

Tomašević je u to vrijeme bio HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije.

Mara Tomašević je nasilje prijavila policiji, a pisala je i vrhu HDZ-a i predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću. Tomašević  je istupio iz HDZ-a do završetka sudskog postupka, no ostavku na dužnost župana nije želio podnijeti.

Ona je u međuvremenu na Općinskom sudu u Požegi dala izjavu kojom povlači sve optužbe protiv supruga, no kako je postupak protiv njega pokrenut po službenoj dužnosti, suđenje se nije moglo zaustaviti. S Općinskog suda u Požegi slučaj je prebačen na slavonskobrodski Općinski sud.

"Dizao je nož na mene i prijetio da će me zaklati"

"Razbijao mi je oko, gurao me u trudnoći pred roditeljima i braćom. Posljednji put, po povratku s puta, šamarao me pet, šest puta po glavi da se ne vide masnice, uhvatio me za vrat. Dizao je nož na mene, prijetio da će me zaklati, psovao", samo je dio iz svjedočenja Mare Tomašević.