970

SVETISLAV BASARA - Budućnost evro-dizela

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Naše je Vrhovno Biće – kako se obavestih u mojoj omiljenoj žutari, Blicu – ovih dana blagozvolelo uzeti učešća na Trećem demagoškom – pardon, demografskom – samitu u prijateljskoj Budimpešti, u kojoj se varoški trgovi (a ima ih onoliko, svaki lepši od lepšeg) ne prekrajaju posle svake promene režima.

Suprotno temperamentu i navikama, Vrhovnom je u Pešti sumnja bila veće od nade. Umire „nas“ znatno više nego što „nas“ se rađa – jadao se Vrhovni kolegama prezidentima. Svake godine – rekao je – izgubimo grad veličine Kikinde. U Srbiji se, dodao je, na porastu nataliteta intenzivno radi (nije rekao šta) ali slaba vajda. Srbiji je potrebno više dece jer bez njih nećemo imati ni ekonomiju ni naciju, poentirao je Vrhovni, a ja off the record dodajem – jebeš život bez ekonomije i nacije.

Interesantna stvar. Vrhovni je izneo podatak (zacelo proveren) da će Nigerija i Pakistan relativno skorih dana po broju stanovnika nadmašiti SAD, što opovrgava teoriju o lošim ekonomskim uslovima kao uzročniku „bele kuge“. Takođe čisto sumnjam da vlade Nigerije i Pakistana huškaju građane da se umnože, slože i obože, ali eto rečeni se narodi uprkos svemu umnožavaju, slažu i obožavaju, a mi, Srbi, jok.

Zec, pomislih, leži u nekom drugom grmu. Samo kom? Ne bi mi druge nego da odgovor na pitanje potražim u prokazanom darvinizmu koji u svojoj vulgarizovanoj verziji naučava da vrste koje ne uspeju da se prilagode promenama u prirodnoj sredini, nestaju sa lica sveta. Momentalno mi se ukaza vaistinu mračna vizija – ko biva… kolektivno, na podobije dinosaurusa, nestajemo sa lica sveta da bismo poslužili kao sirovina za evro dizel za deleko neko nesrpsko pokolenje.

Ama stani malo, pomislih. Ni ta teorija ne pije vodu. Malo je naroda koji se spremnije i munjevitije prilagođavaju promenama prirodne sredine, naročito političke, a uprkos tome natalitet opada li opada. Onda se opsetih da za razliku od ostatka živih bića, ljudska bića žive u dve prirodne sredine – onoj fizičkoj i onoj istorijskoj i da džaba krečiš ako se dobro prilagodiš klimatskim i političkim promenama, ako se ne prilagodiš promena istorijske sredine iliti narodski rečeno – ako ideš uskurac tokovima istorije, mnogo fluidnijim i mnogo teže shvatljivim od prirodnih tokova.

Najprostije rečeno. Ako Gospod Bog ili Logika istorije – opredelite se po afinitetu – sa narodom, nazovimo ga X, ima određen plan, pa ako narod X taj plan odbaci, napravi neki drugi i počne udarnički raditi da ga realizuje mimo Boga i logike, onda Gospod Bog (ili Logika istorije) raznoraznim packama višekratno pokušaju urazumiti narod X. Ako pak narod X (svaka sličnost sa narodom S je slučajna) tvrdoglavo odbija da se urazumi, onda, pre ili kasnije, završi kao evro dizel.