970

Pulska doktorica s plaćom od 39.000 kn: "Ništa mi nije poklonjeno"

Pedijatrica neonatologinja Mirna Milevoj Ražem, koja radi u pulskoj bolnici i prima plaću u iznosu od 39 tisuća kuna mjesečno, progovorila je za Glas Istre na prozivke o visini svojih primanja. 

"Da mene nema, ne znam tko bi radio"

"Ništa mi nije poklonjeno. Povrijedilo me što sada svi bruje i upiru prstom u mene kao da sam nešto ukrala. Nije moja plaća nikakva tajna. Podaci su javni i ono što dobijem na kraju mjeseca pošteno sam odradila", rekla je Milevoj Ražem za Glas Istre.

Milevoj Ražem pritom ima i najviše dežurstava u bolnici, samo u lipnju imala je 316 radnih sati te je doslovno spavala na Odjelu pedijatrije.

"Istina je da radim najmanje za dvoje ljudi. Da mene nema, ne znam tko bi radio. Bolnica nema ljudi, ustanova bi bila u još većim problemima. Ginekologija ne bi normalno funkcionirala, a žene bi se na porođaje slale u Rijeku. Prisutna sam na svim porodima. Pitajte šefa ginekologije što misli o tome da ostanemo bez neonatologa", tvrdi Milevoj Ražem, liječnica s 40-ak godina iskustva.

Bolnica svjesno krši zakon

Upravo visina njenih primanja pokazuje tešku situaciju u kojoj se nalazi bolnica jer slamku spasa mora tražiti u umirovljenoj liječnici s dugogodišnjim iskustvom pošto nema druge opcije. Bolnica tako svjesno krši zakon i dozvoljava da se sav teret svali na leđa jedne osobe.

"Ne sramim se svojih primanja, ali nije ugodno da o tome slušate i u cvjećarnici. Nisam preko noći dobila takva primanja. To su sve moji odrađeni sati, dežurstva i ogromna praksa. Ja sam taj novac po zakonu zaradila", rekla je za Glas Istre.

"Samo prošli mjesec dežurala sam 11 puta 24 sata"

Na upit nije li 40 tisuća kuna ipak previše i bi li pristala na manju plaću da je tako dogovorila s bolnicom, kaže da to nije stvar dogovora.

"Svaki sat koji odradim po zakonu mi se plati, a ja sam ih itekako odradila. Samo prošli mjesec dežurala sam 11 puta 24 sata. Jednostavno nema tko. Radim minimalno za dvoje ljudi i sretna sam što me zdravlje dobro služi da mogu raditi", kaže iskusna pulska pedijatrica.

Na upit je li bolnica poduzela sve što je u njihovoj moći da se ona rastereti i dovedu novi specijalisti, dr. Milevoj Ražem kaže da imaju kadrove na specijalizaciji te da svi očekuju da će se vratiti raditi u pulsku bolnicu.