970

Predsjednica se boji Milanovića, zato se zavukla u mišju rupu

Dražen Ciglenečki, kolumna za ''Novi list''

Kad te netko pred cijelom javnošću prikazuje kao potpuno bezvrijednu osobu, nešto se u tebi jednostavno mora pobuniti. Osim ako si svjestan vlastite inferiornosti. Grabar-Kitarović boji se Milanovića, samopouzdanje joj je na nuli, strah ju je da će joj, upusti li se u polemiku, Milanović udariti još jaču kontru, a s argumentima stoji iznimno slabo

Zoran Milanović je u emisiji Nedjeljom u 2 na javnoj televiziji, u emisiji koja je prilično utjecajna, vrlo grubo govorio o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Tvrdio je da je ona osoba bez integriteta, da sve u karijeri zahvaljuje HDZ-u, da je u njezinom ponašanju u vrijeme migrantske krize bilo elemenata nacionalne izdaje...

Ismijao je i predsjedničin mandat pomoćnice glavnog tajnika NATO, ističući da je ona samo brinula o njihovom odjelu za plakate. Budući da su do izbora za predsjednika Republike manje od četiri mjeseca, prirodno bi bilo da je Kolinda Grabar-Kitarović već u nedjelju, a najkasnije dan poslije, oštro uzvratila Milanoviću.

Takve riječi nije normalno odšutjeti. No, predsjednica je to ipak učinila. Milanović ju je verbalno pregazio, puno je ljudi u Hrvatskoj to čulo u izravnom prijenosu ili naknadno pročitalo, a ona nije na to niti beknula.

Posjetila je jednu osnovnu školu i pričala djeci o pustolovinama slonića Hortona, ali nije stala pred televizijske kamere i, na radost obožavatelja, odbrusila Milanoviću da mu je bolje da se ne javlja jer je vodio najgoru Vladu u hrvatskoj povijesti, koja je usto i bila puna Srba. Ili nešto slično.

Mogla je predsjednica štošta odgovoriti Milanoviću, odbaciti njegove kritike i usput diskreditirati svog najozbiljnijeg konkurenta. Odabrala je, međutim, muk.

»Čekamo da se udostoji pojaviti i odgovoriti na pokoje novinarsko pitanje, umjesto da kontinuirano od toga bježi«, poručili su krajem srpnja iz Vlade Miroslavu Škori, kad je ovaj negodovao zbog privođenja čovjeka koji je Plenkovića nazivao ćaća.

»Gdje je tu hrabrost, gdje je tu stav? Koji je to žanr politike«, izjavio je nekoliko dana poslije predsjednik Vlade, također aludirajući na Škoru, koji, inače, bez problema komunicira s medijima.

Prava adresa za Plenkovićevo pitanje je Kolinda Grabar-Kitarović. Jer, ona bježi od novinara i pokazuje temeljni nedostatak hrabrosti i stava, čak i kad je predmet otrovne poruge. Dopušta da se Milanović našutava s njom kako god hoće i niti mu ne pokušava parirati. Čovjek je optužuje za izdaju, a ona ništa.

Koji je ovo žanr kampanje? Kolinda Grabar-Kitarović izrazito je loša kandidatkinja. Upravo je očajna. Ali, unatoč svemu predsjednica je i dalje izborna favoritkinja, na što upućuju i sve ankete. U tim okolnostima ima smisla da ona izbjegava konflikte, ide na sigurno.

Ali, kad te netko pred cijelom javnošću prikazuje kao potpuno bezvrijednu osobu, nešto se u tebi jednostavno mora pobuniti. Osim ako si svjestan vlastite inferiornosti. A to je, po svemu sudeći, slučaj s predsjednicom Republike. Nema ovo veze s pažljivo isplaniranom taktikom, Kolinda Grabar-Kitarović boji se Milanovića, a vjerojatno i još nekih kandidata.

Samopouzdanje joj je na nuli, strah ju je da će joj, ako se upusti u polemiku, Milanović udariti još jaču kontru, a s argumentima stoji iznimno slabo. Nije, naravno, Kolindi Grabar-Kitarović sada lako objasniti zašto se ujesen 2015. solidarizirala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a protiv hrvatske Vlade.

Što da kaže, da je vojska morala onemogućiti ulazak u Hrvatsku nenajavljenim Sirijcima i Iračanima? Kako da demantira Milanovićevu ocjenu da nema integriteta? Pa Ivica Marijačić, glavni urednik Hrvatskog tjednika koji ju je nekad obasipao hvalospjevima, danas tvrdi da je Kolinda Grabar-Kitarović politički neizgrađena i obrazovno limitirana.

Bojazan da će je Milanović samo dodatno poniziti ako mu se suprotstavi, glavni je razlog zbog čega se zavukla u mišju rupu, a kad od tamo izađe zaobilazi novinare ili da intervju za prijateljski HTV. To je slika i prilika hrvatske predsjednice, Plenkovićevog aduta u borbi da se održi na čelu HDZ-a.

S obzirom na to kako ona, sada očito u dogovoru Plenkovićem, koji u tu nedjelju nije imao primjedbi na njezine javne nastupe, vodi »kampanju«, neće biti nikakvo iznenađenje ako Kolinda Grabar-Kitarović eskivira i predizborne televizijske debate.

Da, donijelo bi joj to poneki negativan bod, ali daleko bi za nju gore bilo da je na tim sučeljavanjima Milanović ili Škoro demoliraju. Možda bi to obeshrabrilo pojedine predsjedničine birače, možda bi im bilo neugodno glasovati za nju ako bi Kolinda Grabar-Kitarović ostavila baš loš dojam. Milanović nije fin i pristojan kao što je to bio Ivo Josipović.