970

Plenković je ponizio Sabor

Denis Romac, komentar za ''Novi list''

Premijer Plenković ponovo je potvrdio da se teško nosi s vlastitim pogreškama. On nije jedan od onih koji će priznati da je prekoračio dopuštenu granicu, premda tako napravio još veću štetu.

Tvrdoglavo pokušava ostaviti dojam nepogrešivosti i savršenosti. U ovom je slučaju napravio još jedan korak dalje. Ne samo da nije priznao da je pogriješio, nego se pokušao obraniti tako što se obrušio na svoje kritičare, nastojeći ih poniziti i omalovažiti.

Očito uvjeren da bi svako priznanje krivog poteza ili pogreške bilo shvaćeno kao njegova slabost, što bi mogli iskoristiti njegovi politički protivnici, Plenković se odlučio za neukusno i nadmeno dociranje.

»Treba malo poznavati tehnologiju djelovanja. Treba malo sofisticiranosti i poštovanja procedure«, podučava Plenković svisoka, faraonski, optužujući kritičare da su neznalice i da nemaju pojma kako funkcioniraju Unija i njezine institucije, iako ne postoji nijedan uvjerljiv argument koji bi opravdao činjenicu da je Plenković u slučaju kandidature Dubravke Šuice za članicu Europske komisije zaobišao i ponizio Sabor.

Samo to što se nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, kako je javio Politico, sastala s hrvatskom kandidatkinjom, a da vlada u tom trenutku o tome uopće još nije odlučivala, niti je s prijedlogom bio upoznat Sabor, govori sama za sebe.

Zahvaljujući Plenkovićevom »poštovanju procedure«, ovaj su put saborski zastupnici o imenovanju povjerenice u Europskoj komisiji doznali iz medija, preko Bruxellesa, što možda može proći u Hrvatskoj, ali je u normalnim i ozbiljnim demokracijama potpuno nezamislivo.

Plenković svoj nakaradan potez opravdava željom da se izbjegne neugodna situacija da hrvatska kandidatkinja bude naknadno odbijena, kao što se to ranije znalo događati u nekim slučajevima.

Međutim, Plenković nije objasnio kako će to razgovor nove čelnice Europske komisije s hrvatskom kandidatkinjom spriječiti da Europski parlament, odnosno nadležni parlamentarni odbori, sutra eventualno odbiju prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije.

Iako premijer uvjerava da je to što je napravio u slučaju kandidature Dubravke Šuice »potpuno normalno i uobičajeno«, ne znamo za sličan primjer u EU-u. U susjednoj Sloveniji potpuno je nezamislivo da bi premijer tamošnji parlamentarni odbor za europske poslove, koji ima vrlo važnu ulogu u kreiranju slovenske europske politike, doveo pred svršen čin.

Slovenskom premijeru Šarecu spočitavali su da je pri kandidaturi Janeza Lenarčiča za slovenskog europovjerenika zaobišao konzultacije s koalicijom, što je činjenica jer se Šarec namjerno odlučio za kandidaturu izvanstranačkog stručnjaka, a ne stranačkog kandidata.

Međutim, Šarecov kandidat zatim je dobio potporu slovenske vlade i nadležnog parlamentarnog odbora, a tek je onda odletio u Bruxelles na sastanak s Ursulom von der Leyen. Slična procedura poštovana je i u drugim članicama EU-a. U Hrvatskoj je, međutim, taj put bio suprotan. Šuica je najprije odletjela u Bruxelles, a onda se pojavila pred saborskim zastupnicima, što sigurno neće pridonijeti jačanju uloge Sabora u postupku predlaganja kandidata za tijela i institucije EU-a, iako je to saborska zakonska obaveza, koju je premijer Plenković potpuno zanemario.

Nepoštivanje i podređivanje parlamenta od strane izvršne vlasti u mladoj hrvatskoj demokraciji ima bogatu povijest, no u ovom slučaju premijer Plenković nije ignorirao samo Sabor, nego i vlastitu vladu, pa stranku, HDZ, koji su u predlaganju Dubravke Šuice samo statirali. Takav zaključak jasno proizlazi iz recentnih izjava ministara i visokih stranačkih čelnika, koji se o ovoj temi nisu usudili ni zucnuti, jer je to, znate, stvar »o kojoj će odlučiti premijer«. Izbor hrvatskog europovjerenika ili europovjerenice ne smije biti diskrecijska odluka premijera, ma koliko on bio savršen i nepogrešiv.