970

Ovakve vijesti nikad ne dosade: naši učenici su na Matematičkoj olimpijadi osvojili 5 medalja, među njima i zlato

Učenik zagrebačke 15. gimnazije Krešimir Nežmah osvojio je zlatnu medalju na 13. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Češkoj, dok su trojica hrvatskih učenika osvojila srebrnu, a jedan brončanu medalju, priopćili su u nedjelju voditelji hrvatske ekipe na natjecanju.

Srednjoeuropska matematička olimpijada održavana je u češkom gradu Pardubicama od 26. kolovoza do 1. rujna, a sudjelovalo je ukupno 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

ŠESTU GODINU ZA REDOM OSVOJENO ZLATO

Republiku Hrvatsku predstavljala su šestorica učenika, i to iz zagrebačke 15. gimnazije: Vedran Cifrek, Matej Ljubičić, David Mikulčić, Krešimir Nežmah, Gabrijel Radovčić i Lovro Vladić, Voditelji ekipe bili su Ivan Kokan i Matko Ljulj.

Na tradicionalnom pojedinačnom i ekipnom natjecanju učenici su, kao i obično, rješavali zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Šestu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju.

NEŽMAH APSOLUTNI POBJEDNIK

Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Krešimir Nežmah. Osim toga, Krešimir je imao više bodova od svih drugih natjecatelja te postao apsolutni pobjednik i njemu u čast izvedena je hrvatska himna, ističe se u priopćenju.

Drugi članovi ekipe također su ostvarili odličan rezultat: David Mikulčić, Vedran Cifrek i Gabrijel Radovčić osvojili su srebrne medalje, Lovro Vladić brončanu, a Mateju Ljubičiću je ista medalja izmaknula za samo jedan bod. Kao i na sličnim olimpijadama znanja, medalju osvaja približno polovica svih natjecatelja, a zlatne, srebrne i brončane medalje dijeli se u omjeru 1 : 2 : 3, napominju voditelji ekipe.

U EKIPNOM NATJECANJU ŠESTI

Na ekipnom natjecanju hrvatska ekipa zauzela je 6. mjesto rješavajući test izbalansirane težine. Prvo mjesto osvojila je Poljska, drugo Mađarska, a treće Njemačka. Uz sportsku čestitku hrvatski su učenici rekli da jedva čekaju novo odmjeravanje snaga dogodine.

Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić” (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).