970

Oglasio se vođa srpskih vojnika koji su zaustavljeni na granici: "Šokiran sam"

Vođa delegacije srpskih vojnika koja je jutros zaustavljena na graničnom prijelazu Bajakovo u pokušaju da uđe u Hrvatsku i dođe u Jasenovac, načelnik Odjeljenja za vjeru, pukovnik Saša Milutinović istaknuo je po povratku u Beograd da je delegacija trebala prisustvovati liturgiji u manastiru svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu i pokloniti se moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tijekom Drugog svjetskog rata.

''U tome smo, međutim, spriječeni. Već po dolasku na granični prijelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim satima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata s našim dolaskom i sljedeća tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku'', rekao je Milutinović, a prenosi Danas.rs.

Kako je naveo, tijekom ta tri sata dva puta su im skenirane putovnice, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo, a nakon svega toga im je rečeno da neće ući u Hrvatsku.

Kao vođa delegacije tražio je da mu se obrazloži razlog za to, na što je dobio odgovor da danas neće ući.

''Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Hrvatske'', rekao je Milutinović, koji je naveo da je već bio u prilici na isti način ulaziti u Hrvatsku, kao i u druge europske države.

On je istaknuo da je ministarstvo obrane Srbije učinilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je riječ o tom posjetu dodajući da je očito nešto drugo presudilo da delegacija ne prisustvuje tom obilježavanju.

Srpska strana tvrdi da je dolazak bio najavljen, hrvatska da nije

Podsjetimo, delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, rečeno je agenciji Tanjug u Ministarstvu obrane Srbije.

Na granici, na prijelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u srpskom ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi. Tvrde i da je njihov dolazak bio najavljen.

No glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da srpski vojnici nisu najavili dolazak. 

"Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi", rekao je Milina.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i ministar obrane Aleksandar Vulin napali su Hrvatsku zbog incidenta na granici, a reagirali su i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koji su potez srpskih vojnika nazvali provokacijom.