970

Kolinda: Hrvati su po broju stanovnika najviše doprinijeli antifašističkoj borbi

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Varšavi na komemoraciji prigodom   obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz njezina Ureda.

"Ovdje smo kako bismo iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u obranu slobode i mira u Europi i u svijetu. Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana", rekla je predsjednica. 

"Potrebno je ulagati u izgradnju i očuvanje svjetskog mira"

"Obilježavamo 80. godina od početka Drugoga svjetskoga rata, što je iznimno važna obljetnica - za Hrvatsku, Poljsku i za cijeli svijet. Ova obljetnica podsjeća nas kako je potrebno stalno i s najvećom odgovornošću ulagati najveće napore u izgradnju i očuvanje svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti, kako se više nikada ne bismo morali suočiti s prijetnjom svjetskog i svakog drugog rata“, dodala je, stoji u priopćenju. 

Niz predsjednik država i vlada boravio je u nedjelju u Poljskoj povodom komemoracije 80. godišnjice izbijanja Drugog svjetskog rata.

Na komemoraciji u Varšavi sudjelovala je, među ostalima, i njemačka kancelarka Angela Merkel i američki potpredsjednik Mike Pence