970

I ove je godine održana misa za ustaške mučenike. Prebacili su ju u Crkvu svetog Marka, odmah do Vlade i Sabora

Prošlog utorka u Crkvi svetog Marka na Gornjem gradu održana je misa zadušnica za 35 ustaških časnika, pišu Novosti. Iako se ta misa, kao ona za Antu Pavelića, prethodnih godina održavala u isusovačkoj Bazilici srca Isusova u Palmotićevoj ulici, ove godine odlučili su ju premjestiti.

“Bolno sjećanje za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH”, kako je najavljeno, održano je u utorak, u 19 sati, na 74. obljetnicu strijeljanja 18 generala koji su šest dana ranije osuđeni na smrt na suđenju u Beogradu. Uhićeni su 7. srpnja 1945. na Bleiburgu otkud su otpremljeni u zatvor na zagrebačkoj Novoj Vesi i kasnije u Beograd. Ostali uhvaćeni osuđeni su na zatvorske kazne.

POZIV NA MISU

Misu, koja se ove godine održavala na Trgu svetog Marka gdje se nalaze najviše državne institucije zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, najavljivalo je nekoliko desničarskih portala. Pritom je upućen apel počasne predsjednice Hrvatskog pokreta za život i obitelj i predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva Ružice Ćavar, koja je pozvala sve hrvatske domoljube, kao i “sve Hrvate Domovine i svijeta” da se pridruže svetim misama zadušnicama hrvatskim mučenicima.

Antifašistički dnevnik prošle je godine pisao kako se među osuđenim časnicima za koje je organizirana misa nalaze i ustaški general Antun Nardeli koji je u pohodu na istočnu Bosnu naredio ovako: “Sve što hoda na dvije noge – ubijte, a sve što hoda na četiri noge – dovedite”. Pisali su i kako se na misi moli i za Josipa Šolca, Artura Gustovića i Mirka Gregorića koji su odgovorni za pokolje na Kozari te za generala Tomislava Sretića koji je vodio Prvu ličku ustašku bojnu i kojem su pjevali pjesme u ime pokolja.