970

HOS-ovac: Uhitili su me na splitskoj plaži zbog ustaške majice, šokiralo me

Bivši pripadnik HOS-a Luka Rađa uhićen je na plaži u Splitu jer je nosio ustašku majicu, kako je prvo objavio na Facebooku, a onda nam i potvrdio u razgovoru.

To ga je, kaže, toliko šokiralo da je završio u bolnici. 

No krenimo redom. 

"Sunčan se i guštan u svojoj ležajci, kad ka iz vedra neba, pristupiše mi dva policajca"

"Sunčan se i guštan na svojoj ležajci, kad ka iz vedra neba, pristupiše mi dva policajca u civilu i zatražiše moju osobnu kartu! Ja san bija skroz iznenađen i priupitan ih razlog a oni mi pokažu moju crnu majicu sa napison 'Crna legija' (imate sliku) i da moran ići sa njima u policijsku postaju! Ja se bunim i govorin im neka zapisnik naprave tu na licu mista a oni su bili neumoljivi i rekli su mi da će me svezati i na silu privesti! Vidin da je vrag odnija šalu, spremim svoje stvari i krenem sa svojin autom (sa jednim policajcem) u Prvu postaju policije!", opisao je uhićenje Rađa na Facebooku.

Prepričao je i što se događalo u policijskoj postaji. 

"Na izlazu iz moga vozila policajac je primjetija moju žutu majicu (imate sliku) i reka mi da je ponesen sa sebon jer da će mi zaplijeniti moju crnu majicu kao dokazni materijal! Napravljeni su zapisnici (imate slike), oduzeta mi je ta 'ustaška' majica i bija san slobodan! Policajac koji je pravija zapisnike je bija izuzetno korektan, i on je bila začuđen i bilo mu je vrlo, vrlo neugodno jer je u policiji od 1991g. do danas!", napisao je.  

Napisao je da ga je cijeli slučaj potpuno potresao, i to toliko da je otišao u bolnicu. 

"Nisam bija sposoban voziti auto, otišao san u splitsku bolnicu"

"Kako san bija u stanju šoka i nisam bija sposoban voziti auto, otišao san u splitsku bolnicu i zatražio pomoć. Kćer me je odvela u moje Ogorje i još uvijek sam u šoku i nevjerici!", prepričao je. 

Rađa kaže da je bio pripadnik HOS-ove postrojbe Rafael Vitez Boban, a priložio je i fotografiju s kalendara na kojem je on na minobacaču.

"Ja nisan veliki ratnik, jer smo pucali minobacačima s prve crte bojišnice, ali naši dečki iz interventnog voda su pravili pravi dar-mar među četničkim redovima i ja im skidam kapu do poda! Kad bi naši zapovjednici Marko Skejo, a kasnije Mićo Ćuk, dreknuli tri puta 'Za dom', a mi bojovnici odgovorili 'Spremni!', to je bila melem za srce i dušu. Zato HOS_ovci ponosno nosite svoje majice HOS-a ponosno jer kat-tad će doći pravi Hrvati i sinuti jugoslavensku gubu sa vlasti i svih položaja u RH", napisao je Rađa. 

"Imam još majica i uskoro opet idem na istu plažu pa neka me opet zatvaraju"

Prije no što je objavu završio pozdravom "Za dom spremni", Rađa je najavio da će opet u sličnim majicama na plažu. 

"Još imam HOS-ovih majica i uskoro opet idem na istu plažu, kroz grad Split pa neka me opet zatvaraju!", piše Rađa u objavi koju je prvi prenio Dalmatinski portal.

HOS-ovca Rađu koji je završio u šoku jer su ga uhitili zbog majice s ustaškim simbolom i natpisom Crna legija, telefonski smo kontaktirali. 

Nazvali smo šokiranog HOS-ovca Rađu, razgovor je zaista teško prepričati

"Sad ćete vi sigurno pisat ova ustaša. Ali nemamo mi veze s tim ustašama. HOS-ovci su vodili ovde od Srba, rakiju i sliku druga Tita. Oko vatre su pjevali 'Druže Tito, mi ti se kunemo' dok jedan stariji nije u sliku sasuo cili rafal. Hrvatska je stvorena 30. 5. 1990., poslin toga je neka druga Hrvatska. Ja bi zabranio i Pavelića i 'U' i kokardu i zvizdu petokraku. Pa mi smo se borili protiv te zvizde. Kad ja vidim kako tamo u Kumrovcu se*u i veličaju tog krvnika, meni pukne film", govori Rađa. 

Više puta je naglasio da ne želi da se o njemu piše kao ustaši i da je za njega Hrvatska nastala 30. svibnja 1990. Pitali smo ga zašto je onda bio u ustaškoj majici Crna legija.

"Kad čuješ to 'Za dom spremni', to ti srce skoči"

"Kad čuješ to 'Za dom spremni', to ti srce skoči. Triba da ti srce naresne. Kad su to četnici čuli oni bi s*ali u gaće. Ovi u Kumrovcu se*u, i u Srbu, tamo su pobili Hrvate, nije tamo bio nikakav ustanak. Znači ja sam to namjerno provocira", objašnava Rađa.

Još nam je jednom napomenuo da nije ustaša. Bio je zabrinut kako ćemo ga predstaviti jer Index čita, ali bi nas, s vremena na vrijeme, zapalio. 

"Nemojte me predstaviti kao ustašu"

"Vi Index, znam ja vas. Vi isto se*ete. Znam da nije to Hrvatska kojoj smo se nadali, ali opet. Kad nekad vidim kako pišete ja bi vas zapalio, ko da ste iz Srbije. Nemojte me predstaviti kao ustašu, mi nemamo veze s tim. Napišite da Hrvatska počinje od 30. 5. 1990.",  rekao je Rađa.

Požalio nam se da mu je ustašku majicu Facebook uklonio iz svih grupa.

"Facebook mi je maknuo majicu Crna legija iz svih grupa"

"Maknuli su mi tu majicu Crna legija. Ja sam to stavija u sve te malo desne grupe, u grupu Škoro predsjednik i druge. I sve su skinili", ogorčen je HOS-ovac.

"Ajde, pošaljite mi tekst na WhatsApp kad objavite. Bilo mi je drago", rekao je Rađa Indexu na kraju relativno kratkog, ali vrlo sadržajnog telefonskog razgovora koji smo s njim vodili.