970

DRAŽA PETROVIĆ - Ova vlast voli da uništava ljudima živote, karijere i firme ako su neposlušni


Opozicija ima dobar razlog da bojkotoje ove izbore, ali problem je što će vlast da namesti i bojkot, rekao je u Novom danu Dragoljub Draža Petrović, novinar i kolumnista.

Razgovori vlasti i opozicije na FPN, ocenjuje on, čine se više kao neka marketinška priča u koju je vlast svesno ušla da pokaže da navodno želi nešto da promeni, ali priča oko bojkota ima jedan problem.

"Vlast ima takve mehanizme, da mogu da nameste i bojkot, kao što i izbore nameštaju, od toga što kontrolišu medije do sitnog potkupljivanja birača, kako mešetare sa izborima, mogu tako da mešetare i sa bojkotom", kazao je on.

Kako je rekao, vlast može da napravi svoju opoziciju.

"Pa da posle kažu – evo, imamo opoziciju koja je ušla u parlament... da ih ubede da glume opoziciju, pa kad se pokaže da bojkot propao, da kažu, eto bojkot je propao... ovde je kao da igrate poker s vlastima, pa uvek gledate da li će da vas prevari. Ova vlast ima imidž da je prevarantska, oni mogu i bojkot da nameste i opozicija mora i o tome da misli", zaključio je on.

Petrović je dodao da opozicija mora da smisli neki mehanizam kako će pritiskati vlast nakon izbora.

Ima tih nekih egzotičnih strančica, koje bojkot vide kao šansu da se pojave u parlamentu, a vlast će tim strankama koje će se pojaviti kao neki njihovi takmaci na izborima, gledati da i njih ugura u parlament, da imaju 5,2 odsto i da glume opoziciju", kazao je novinar.

Govoreći o medijima i kupovini lista Večernje novosti, Petrović je rekao da je ona problematična iz više razloga.

"Kapital tog lista je državni, trebalo je da se raspiše javni poziv, a ne da se ispod žita, i to neki čovek verovatno u ime nekog čoveka bliskog vlasti, kupuju Novosti. Taj list ima neku tradiciju, kvalitetan list iz kojeg su izašli dobri novinari, tradicionalno je bio blizak vlastima ali nije grdan kao tabloidi.. i sad oni hoće da uzmu Novosti, problem je da sve pore društva moraju da se pokriju jer će ljudi bliski vlastima to kupiti i to će biti njihovo i da širi njihovu priču, a njihova jedina politička ideja je Vučić, Vučić, Vučić", kazao je on.

Njima bi opasnost bila da se pojavi tabloid koji bi bio slobodan i puštao i afere vlasti i kritičku javnost da piše jer se to obraća njihovom biračkom telu.

"Danas se ne obraća njihovim biračima. Zato je i nastala najveća frka kada se u jednom trenutku Kurir odmetnuo od Vučića, pa je kampanja vođena protiv njega, jer kad se medij koji se obraća njihvim biračima odmetne - to je problem", ocenjuje on.