970

ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.net-a: Zločin i spin

Zoran Kesić i ekipa Njuz. net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Otkriće KRIK-a da je brat ministra finansija od Milenijum tima dobio kola i stan na korišćenje, za sve državne funkcionere koji nisu otišli na letovanje u Sopot bio je udar na Vučića. Ne na Predraga Malog, ne na njegovog brata Sinišu, nego baš na Vučića. A kad predsednik zakuva čorbu, neizbežna mirođija su i prodržavni tabloidi

Predsednika Srbije najviše na svetu nerviraju tri stvari. Novinari, novinari i, pogađate, novinari.

Neki ga nerviraju svakodnevno, kao recimo N1 i Danas, neki jednom nedeljno, kao na primer NIN i Vreme, a neki povremeno, kada objave novu priču, kao što je slučaj sa KRIK-om, BIRN-om ili CINS-om.

Ovog puta dozu nerviranja priredili su mu ovi potonji, konkretno istraživači KRIK-a. Oni su otkrili da je Predrag Mali, brat Siniše malog, inače ministra finansija i srpskog rekordera u broju afera, od firme Milenijum tim dobio auto „audi“ i stan na korišćenje. S obzirom na broj državnih projekata na kojima ta firma radi, svakom razumnom čoveku ovakva vrsta transakcije pobudila bi sumnju.

Aleksandru Vučiću je njeno otkriće, međutim, pobudilo bes. Ne obazirući se na onu staru: „Ako ti se poruka ne dopada, ne ubijaj glasnika“, on je uradio upravo to. Pravio se da ne čuje poruku, karakterišući je kao glupost, ali je zato odlučio da spinovanjem i napadima ubije onoga ko ju je doneo. Ne bukvalno, naravno, ali zna se već kako se to radi.

U instant kampanju protiv KRIK-a, na čelu sa predsednikom, uključilo se više državnih funkcionera, bar onih koji nisu otišli na letovanje u Sopot, koji su se utrkivali u osudama i koji su, zamislite, na kraju došli do zaključka da je to udar na Vučića. Ne na Predraga Malog, ne na njegovog brata Sinišu, nego baš na Vučića.

Gde predsednik zakuva čorbu, neizbežna mirođija su svakako i prodržavni tabloidi. Čast da ekskluzivno objavi nešto što je dobio od Neimenovanog Izvora ovog puta pripala je Srpskom telegrafu. Oni su objavili video-snimak na kojem se navodno vidi kako novinar KRIK-a prati ženu i dete Predraga Malog. Istina, oni nisu koristili ovo „navodno“, već su vrlo eksplicitno tvrdili da se na snimku vidi upravo to, mada je urednik tog lista Milan Lađević kasnije izjavio da on baš i ne zna da li je to novinar KRIK-a, ali eto, oni napisali, pa ako ispadne da jeste, super, u pravu su, a ako ispadne da nije, bože moj, ni prvi ni poslednji put da su nešto slagali. Uostalom, za njih je svako novinar KRIK-a dok se ne dokaže suprotno, pa neka on dokazuje.

Seme spina je posejano, pa se sve manje pričalo o suštini – šta će Predrag u kolima i stanu Milenijum tima, a sve više o tome ko je čovek sa snimka koji navodno prati njegovu porodicu. U priču se, naravno, uključila i policija, koja je obećala pola miliona dinara onome ko pruži informaciju o misterioznoj osobi, pa kad je Nebojša bio cicija, osim možda u desetinama drugih važnih slučajeva kada je takva nagrada, takođe, mogla da bude ponuđena, a nije.

Tako je prošla još jedna nedelja koja bi jednog dana, možda nekog 6. oktobra koji će se ovog puta zaista i desiti, mogla da bude uvrštena u neko imaginarno književno delo pod nazivom Zločin i spin, samo što on ne bi bio o siromašnom mladiću koji ubija staricu zbog novca, već bi to bila više jedna zbirka apsurdnih priča o jednom čoveku koji želi da ubije medije samo zato što ne voli istinu.