970

ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.net-a: Doktorat u junaka

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Leto je. Vreme sunca, kupanja, strasti, provoda, avantura i nezaobilazne pauze u Predejanima. Bar je tako mislio doktor Nebojša Stefanović. A onda je zla opozicija u sprezi sa svojom medijskom mašinerijom odlučila da mu sve upropasti.

Stefanović je mislio da je pitanje njegove obrazovne karijere odavno stavljeno ad acta. Preživeo je aferu „doktorat“, svi danas priznaju da on jeste doktor i tako ga i oslovljavaju, i šta tu više ima da se priča? E, pa ima. Kada su shvatili da se od doktorata „leba neće najesti“, ne Stefanović nego opozicija, odlučili su da potegnu pitanje Stefanovićeve diplome.

Oni su, naime, otkrili da je Megatrendov fakultet registrovan u Londonu po svemu sudeći fantomski, pošto niti ima prijavljene zaposlene niti prihode, a podli Dojče vele potrudio se čak i da proveri adrese tog i drugih Megatrendovih inostranih ispostava, gde se ispostavilo da na njima - nema ničega.

Nakon toga, Stefanović je saopštio nešto otprilike: „Haha, pa nisam ja u London išao na predavanja nego u Sava centar, kako ste glupi, ja ne verujem, pa ko još ide u London na predavanja!“, nespretno potvrdivši tako tvrdnje opozicije i medija.

Možda Stefanović jeste doktor, ali on je to tek nekoliko godina, još nije pohvatao sve te doktorske fore, ali se zato zapetljao doktorski. Studirati nepostojeći fakultet tamo gde ljudi obično gledaju filmove, koncerte ili dugačke predstave sa golim ljudima ne zvuči kao nešto u šta će poverovati bilo ko, pa ni glasač SNS-a, naročito onaj koji možda eto baš sad poslednji dinar odvaja da bi odškolovao svoje dete po svim pravilima i propisima.

Situacija je postala ozbiljna, pa je morao da interveniše lično predsednik Aleksandar Vučić jednim otvorenim, takozvanim Ikea pismom, samo što ovog puta nije radio pi-ar za kauč Klipan, već za jednog drugog klipana u svojim redovima, koji se ne snalazi baš najbolje u javnim nastupima.

Ko o čemu, Vučić o eliti, pa je tako bilo i ovog puta. Šta hoće ta elita, tačnije lažna elita? Oni se bave formom, a ne suštinom, pa zar je pobogu toliko bitno da li neko ima diplomu ili ne, pa valjda je znanje najbitnije, a svi znamo da Nebojša ima ogromno znanje, pa je l’ tako? Dobro, znam da ne možete da odgovorite, jer ja ovo pitam u svojoj kolumni, a i ne zanima me baš preterano vaše mišljenje, ali evo odgovoriću ja umesto vas – tako je!

I zaista, razmislite li malo, shvatićete da je predsednik u pravu. Pa zar je toliko strašno ako je ministar policije na možda malo sumnjiv način došao do svojih titula? Pa neće on kriminalcima prilikom hapšenja da čita svoj doktorat, nego će im pročitati koja su im prava i kolika je zaprećena kazna za njihove prestupe. Dobro, možda bi i čitanje njegovog doktorata moglo da se uvrsti među zaprećene kazne, ali suština je sledeća – boj ne bije doktorat u Nebojše, već boj bije srce u junaka!

Nije mala stvar biti koncentrisan i polagati ispite dok nedaleko od vas goli muškarci na Olimpu mlataraju spolovilima ili jutjuberi na Balkan tjub festu mlataraju brojem sabskrajbera i pregleda. Za to zaista treba biti junak. I to ne bilo kakav, već dr Junak.