970

Vlasnik kafića kod Knina: "Napali su me jer sam Srbin, prebili su me šipkama"

BORIS PETKO, vlasnik kafića iz Uzdolja u kojem su jučer navečer huligani napali goste, kaže da su ga napali jer je Srbin. Tukli su ga po glavi i nogama.

"Dok sam ja branio glavu od udaraca, drugi me mlatio po nogama. Samo sam gledao gdje su mi žena i djeca", rekao je za Dnevnik.hr Petko.

Kaže da je večer počela mirno. U kafiću je sjedilo 20-ak gostiju. Bilo je i žena i djece. A onda su se poslije 22 sata vrata naglo otvorila. 

"Pola sata ranije bili su u izvidnici"

"Upali su maskirani, vidjele su im se samo oči. U rukama su imali šipke i palice. Viknuli su: 'Majku vam j...m, Zvezdu gledate!' Tada je nastao kaos", još uvijek pod dojmom uzrujano govori vlasnik kafića. 

"Sve leti, djeca skaču i vrište. Neki su bježali. Ja sam se pokušao obraniti od tih šipki kojima su me udarali. Bilo je strašno. Nije to dugo trajalo, ali mislim da je bilo organizirano. Obavili su svoje, na brzinu izišli van. Tamo ih je čekao neki auto, pa su pobjegli. To je očito planirani napad. Jedan od njih je pola sata prije napada bio u izvidnici. Popio je piće i otišao. A onda se vratio s ekipom", kaže Petko.

"Napali su me jer sam Srbin"

"To se dogodilo samo zato što sam Srbin. Nije zato što se zovem Ante ili Mate, nego zato što sam Srbin. Ali nadam se da će ih kazniti. Što bi bilo da sam ja nekog sinoć u tom šoku i bijesu ozlijedio? Sreća u nesreći je što su u kafiću bili državljani SAD-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije pa se nadam da će policija i sudstvo odraditi svoj posao", govori Petko.

Vlasnica: Kći i ja smo se sakrile pod šank

"Ja sam tu bila za šankom, nisam znala gdje mi je mala. Ja sam se nekako izvukla, uhvatila to dijete za ruku i gurnula je ispod šanka. I nas dvije smo čučale ispod šanka. Supruga su tu mlatili, stampedo vani... Meni se činilo kao vječnost. Bilo je nekih dvije-tri minute mlaćenja dok na kraju nismo svi izašli vani, oni su se vratili, odletili u auto i otišli", kazala je Branka Petko.

"Cijelo vrijeme su bile ispod stola i zvale "Mama, mama", to mi je bilo jedino ono, da čujem da je živa...", dodala je.

Podsjetimo, napad se dogodio sinoć tijekom utakmice play-offa Lige prvaka između Young Boysa i Crvene zvezde. U napadu je više ljudi ozlijeđeno, a u bolnicu je prebačeno petero ljudi.

Kako je policija objavila jutros oko 8 sati, uhićeno je više osoba koje se dovode u vezu s napadom. Potvrdili su kako je grupa napadača sinoć oko 22:30 upala u kafić u mjestu Uzdolje te da su verbalno i fizički napali vlasnicu kafića i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta. Potvrdili su i da je u napadu ozlijeđeno petero osoba, među kojima i jedan maloljetnik. 

Nakon toga je u 22:50 u mjestu Đevrske nekoliko osoba, a sumnja se na to da je riječ istoj skupini koja je upala u kafić u mjestu Uzdolje i pretukla goste, upalo u kafić. Verbalno su, a potom i tjelesno napali vlasnika ugostiteljskog objekta i goste i oštetili inventar. Prilikom tog napada nitko nije ozlijeđen, poručili su iz policije. 

Događaji su okvalificirani kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari.