970

Šarlatana Ivana Pernara treba zaustaviti. Njegovi postupci direktno ugrožavaju javno zdravlje Hrvatske

Denis Romac, komentar za ''Novi list''

Pernar u ovom slučaju svjesno koristi manipulativnu i znanstveno neutemeljenu kampanju protiv obaveznog cijepljenja djece kao svoju kampanju za predsjedničke izbore, želeći profitirati na lažima i manipulacijama čijem je širenju i sam pridonio

I saborski zastupnik Ivan Pernar započeo je svoju predsjedničku kampanju, ali na osobito bizaran i opasan način. Pernar je na društvenim mrežama objavio da je dobio dijete i da ga neće cijepiti. Kaže kako je imao loše iskustvo s cijepljenjem prvog sina, a poziva se i na brojne »horor priče« drugih roditelja.

Znali smo da Pernar nije pobornik cijepljenja, s obzirom na to da se prije nekoliko mjeseci pridružio splitskom prosvjedu protiv obaveznog cijepljenja djece. Na prosvjedu je bio i britanski liječnik Andrew Wakefield, koji je zbog nedokazanog povezivanja cijepljenja i autizma ostao bez liječničke licence. Teza o povezanosti autizma i cijepljenja - jedan od ključnih argumenata u kampanji protiv cijepljenja - jednostavno je lažna, što je znanstveno dokazano, no to ne sprečava Pernara i njegove istomišljenike u širenju paranoje protiv cijepljenja. 

Pernarovu odluku da ne cijepi svoje dijete možda ne bi trebalo posebno isticati da sam Pernar istodobno putem društvenih mreža ne poziva roditelje koji ne žele cijepiti svoju djecu da razmisle o tome kome će dati svoj glas. Drugim riječima, Pernar u ovom slučaju svjesno koristi manipulativnu i znanstveno neutemeljenu kampanju protiv obaveznog cijepljenja djece kao svoju kampanju za predsjedničke izbore, želeći profitirati na lažima i manipulacijama čijem je širenju i sam pridonio.

Pernar je poznat po promociji nadriliječništva i antivakserstva. Nagovarao je ljude da ne cijepe djecu tvrdeći da »nas tako žigošu kao stoku«. Premda nije liječnik, Pernar je početkom godine objavio kako je jednom Splićaninu sa simptomima gripe pomogao savjetom o uzimanju mega doza vitamina C, preporučivši mu i da svom dojenčetu zbog problema s kašljem daje doze vitamina C u majčino mlijeko.

Pernarov politički kompanjon Branimir Bunjac svojedobno je mrtav ozbiljan na Facebooku objavio da se u dozama cjepiva nalaze »GMO virusi, abortirani fetusi životinja i ljudi, embrij zamorca, razne vrste jaja, mišja krv i mozak, srce i bubrezi različitih vrsta životinja, npr. majmuna, konja, svinja, ovaca, zečeva i pasa«. Pritom se pozvao na »službeni popis sastojaka koji se koriste u cjepivima« tvrdeći usput i da je njegovo otkriće »poslovna tajna« za koju laboratoriji ne žele da se objavljuje.

Riječ je o šarlatanskim i neutemeljenim tvrdnjama. Prema navodima stručnjaka, cjepiva se sastoje od oslabljenih živih virusa i bakterija ili njihovih mrtvih staničnih membrana koji potiču imunološku reakciju organizma, sprečavajući bolesti poput poliomijelitisa, difterije i ospica, koje su u prošlosti izazivale pomore i uzrokovale invaliditet.

Međutim, protivnici cijepljenja odbacuju sustav obaveznog cijepljenja, smatrajući ga urotom farmaceutskog lobija. Iako svoje teze o opasnostima cijepljenja predstavljaju kao dokazane činjenice i apsolutne istine, u pravilu je riječ o dokazano lažnim i neutemeljenim mitovima, teorijama zavjere koje se nesmetano šire internetom. Točno je, međutim, da učinkovitost cijepljenja nije stopostotna, jer manji dio cijepljenih ne uspije razviti odgovarajuću količinu protutijela, ali zbog toga se u svakom pojedinom slučaju procjenjuje potencijalna korist i šteta od cijepljenja.

Istina je i to da je u nekim članicama EU-a cijepljenje dobrovoljno, primjerice u skandinavskim zemljama, dok u istočnim članicama cijepljenje ostaje obavezno.

Unatoč dobrovoljnosti cijepljenja, stupanj procijepljenosti u skandinavskim zemljama ostaje visok, što ne čudi s obzirom na stupanj odgovornosti u skandinavskim društvima.

S druge pak strane, u društvu poput hrvatskog, s našim stupnjem društvene (ne)odgovornosti, ukidanje obaveznog cijepljenja sigurno bi vodilo u dodatan pad procijepljenosti djece, što bi imalo najozbiljnije posljedice po javno zdravlje. Zbog toga šarlatane poput Pernara treba zaustaviti.