970

Pogledajte Kolindinu reakciju kad je komentirala napad na Srbe


"Krivi su jer godinama provociraju", jasno je u svom pismu 13. veljače 2016. odgovorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zastupniku Miloradu Pupovcu koji je ustvrdio da je "više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, vjerskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava doživjelo prijetnje i izljeve govora mržnje".

Čini se da od tog stava predsjednica ne odustaje ni danas s obzirom na to da se već dva dana nije jasno očitovala o napadima na pripadnike nacionalne manjine u okolici Knina i Rijeke. Nakon što su nasilje osudili gotovo svi, predsjednica se od tog suzdržala kazavši kako čeka "policijsko izvješće".

Provokacije javnim radom, navijanjem i postojanjem

Prije tri godine, predsjednica Grabar-Kitarović, ustvrdila je kako istaknute javne osobe provociraju svojim javnim radom pa su slijedom te misli ovih dana kninski Srbi provocirali gledanjem utakmice Crvene zvezde u kafiću na teritoriju Hrvatske, a srpski povratnik provocirao je valjda svojim povratkom u okolicu Rijeke. No, krenimo redom. 

Prije dva dana zabilježena su dva napada na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina u kojima je ozlijeđeno pet osoba, među kojima je bilo i devetogodišnje dijete. Danas je potvrđen i napad na srpskog povratnika iz okolice Rijeke, a sve je to bio povod za izvanrednu konferenciju za novinare SDSS-a. 

O žrtvama, ali onima prije 70 godina

"Ponovno se tuče u otvorenoj atmosferi mržnje i neograničenog lova svih onih koji zvuče kao Srbi, bilo zbog navijanja, stavova i uvjerenja. Htio bih da je društvo toga svjesno", rekao je Milorad Pupovac na današnjoj konferenciji za novinare. Istaknute javne osobe osudile su napade, dok je premijer Andrej Plenković osuđujući napad na pripadnike nacionalne manjine rekao da klima u društvu nije takva "da bismo je ocijenili da je orijentirana protiv manjina".

Predsjednica Hrvatske jučer nije davala izjave o napadima. Danas je njen fokus bio na žrtvama, ali na žrtvama totalitarnih režima.  

"Jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški", rekla je danas Kolinda Grabar-Kitarović u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u crkvi sv. Mihaela u Gračanima. Poručila je danas s govornice i kako osuđuje velikosrpski totalitarizam i agresiju na hrvatski narod. 

Zakašnjela, mlaka i iznuđena reakcija 

Tek nakon ceremonije u crkvi, suočena s novinarskim pitanjima, usputno je rekla da osuđuje sve napade uz jednu ogradu. 

"Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentirati kada dobijem detaljno policijsko izviješće", kratko je novinarima izjavila Grabar Kitarović i to tek odgovarajući na pitanje novinarke N1.  

Predsjednica se o napadima na pripadnike nacionalne manjine nije očitovala priopćenjem, a ni statusom na društvenim mrežama. Prije samo tri godine, opravdavajući napade radikalne desnice na sve one koji razmišljaju drugačije, zaključila je da se "očite provokacije i vrijeđanje nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju ne mogu nazivati 'performansima', 'novinarskim' ili 'umjetničkim slobodama' ili 'satirom'".  

Sudeći prema današnjoj mlakoj, zakašnjeloj i iznuđenoj reakciji, čini se da predsjednica od tog stava nije odustala. 

"Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost", najavljivala je predsjednica nakon inauguracije pozivajući se na zajedništvo. No, to danas zvuči kao teška bezobraština.