970

Pala talijanska vlada, premijer prije odlaska napao desničara s kojim je vladao

Pala je talijanska vlada. 

Premijer Giuseppe Conte objavio je u talijanskom parlamentu da će podnijeti ostavku. Kazao je kako će ostavku predati predsjedniku Sergiju Mattarelli

Do Conteove ostavke došlo je nakon što je ministar unutarnjih poslova i predsjednik Lige Matteo Salvini zatražio da se glasa o povjerenju Conteu.

Conte: Rad moje vlade ovdje završava

"Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade koji završava ovdje", rekao je Conte u govoru u Senatu tijekom kojega je i rekao da će nakon parlamentarne rasprave "otići predsjedniku kako bi mu ponudio ostavku".

On je ministra unutarnjih poslova Salvinija optužio da je "neodgovoran" i da "gleda isključivo vlastiti i interes svoje stranke".

Također ga je optužio da "izlaže zemlju ozbiljnom riziku", upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.

Populistička vlada u Italiji trajala je 14 mjeseci, a to je bila 65. talijanska vlada. 

Salvini raskinuo savez

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata, kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon - Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već na jesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je tada da se taj postupak provede u parlamentu.

Ovih dana mu je prekipjelo kada je Salvini odbio dopustiti iskrcavanje maloljetnicima s broda španjolske nevladine organizacije Open Arms.

M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Matteo Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD, kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi, koaliciju moći sastaviti samo preko njega mrtvog.

Ipak, sve je moguće u kreativnom talijanskom političkom krajoliku čiji će izgled odrediti političke stranke: vlada M5S - PD, prijevremeni izbori na jesen ili na proljeće 2020., pa i nova koalicija M5S-a i Lige.