970

Kolinda Grabar-Kitarović na putu prema dolje

Ladislav Tomičić, kolumna za ''Novi list''

Izgubila je naklonost ekstremne desnice, pa iz dana u dan svoju političku poziciju pomjera u desno, u nastojanju da zadrži taj dio biračkog tijela. Aktualna predsjednica pritom ridikulizira i svoju osobu i svoju funkciju, što, dakako, ne ostaje niti može ostati neprimijećeno na svim stranama političkog spektra

Ivu Josipovića zvali smo rejting efendija. Dobar dio svog predsjedničkog mandata on je proveo nastojeći ostvariti što bolji rezultat u anketama o popularnosti političara, koje izlaze iz mjeseca u mjesec.

Zadovoljno je bivši predsjednik trljao ruke kad su u ga u početku mandata te iste ankete dizale u nebo, a sklone mu medijske kuće pojačavale su njegovu euforiju naslovima poput ovog iz rujna 2010. godine: »Ivo Josipović je najpopularniji hrvatski političar u zadnjih 20 godina. Možda mu je samo Tuđman mogao parirati...«

Nešto više od dva mjeseca prije izbora koncem 2014. godine, Ivo je Josipović, prema istraživanjima javnog mnijenja, imao podršku od 45,5 posto ispitanih birača, 15 posto više od Kolinde Grabar-Kitarović, koja će ga na koncu pobijediti na izborima.

Presudilo je oko 1,5 posto biračkih glasova, a analitičari će kasnije pisati da je najmanje toliko Ivo Josipović izgubio u nastojanju da se dodvori desno orijentiranom biračkom tijelu, što je činio provjerenim metodama, napadajući Milorada Pupovca, tjednik Novosti i sve novinare koji u njemu ni uz najbolju volju nisu mogli vidjeti dosljednog političara, čovjeka koji Hrvatsku može izvući iz nacionalističkog blata. Postotci rejting efendije istopili su se kao sladoled na suncu.

Iako su istraživanja javnog mnijenja još uvijek na njezinoj strani, Kolinda Grabar-Kitarović u znatno je nepovoljnijoj situaciji nego Ivo Josipović prije prošlih predsjedničkih izbora. Ona je izgubila naklonost ekstremne desnice, za koju vjeruje da može odlučiti izbore u Hrvatskoj, pa iz dana u dan svoju političku poziciju pomjera u desno, u nastojanju da zadrži taj dio biračkog tijela.

Aktualna predsjednica pritom ridikulizira i svoju osobu i svoju funkciju, što, dakako, ne ostaje niti može ostati neprimijećeno na svim stranama političkog spektra. Nastojeći zadržati barem neke od fanova Velimira Bujanca i njegove klike, Kolinda Grabar-Kitarović gubi onaj dio biračkog tijela koji analitičari nazivaju umjerenim.

Sve njezine izjave i istupi usmjereni su na zadržavanje glasova ekstremnih desničara, od poticanja netrpeljivosti u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, preko neprestanih napada na nesretnike koje nazivamo migrantima, do patetičnih izljeva takozvanog domoljublja, koji su kulminirali onim smiješnim i u isti mah žalosnim krešendom na kninskoj tvrđavi.

Bizarni govor koji je tamo održala danas ismijavaju na ljevici, na desnici i u centru, a Kolinda Grabar-Kitarović savršeno je svjesna te promjene u percepciji njezinog političkog rada, ako se to što upražnjava uopće može nazvati političkim radom.

Hrvatska predsjednica danas je grogirani boksač, koji nakon primljenog aperkata baulja po ringu i neuvjerljivo diže rukavice pokazujući sucu da još ima snage za borbu.S druge strane, politički stratezi njezinog glavnog konkurenta na desnici Miroslava Škore polako ali uporno grade predizbornu priču, fokusirajući se na društvene mreže i popularne internet platforme, kao što je, primjerice, platforma Reddit.

Na svakoj od mreža, na svakoj od platformi naći ćete »memove« sa Škorom u glavnoj ulozi, a cilj tih internet doskočica jeste udomaćiti Škoru kao političara u glavama što većeg broja korisnika interneta.

Tu je, dakako, i drugi ozbiljan protukandidat Zoran Milanović, koji računa da u džepu već ima glasove ljevice pa se ne libi zagrabiti i desno, ali pritom ne računa na fanove Velimira Bujanca, koje Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek nastoji impresionirati.

Niti Škoro, niti Milanović nisu bog zna kakvi kandidati, ali u usporedbi s grogiranom Kolindom Grabar-Kitarović obojica svakim danom postaju sve perspektivniji. Naprosto, Kolinda Grabar-Kitarović, a s njome i država koju predstavlja, toliko je puta ispala smiješna i nekompetentna da danas figurira još samo kao dobar politički vic.

Dakako, predsjednički izbori na kojima će Kolinda Grabar-Kitarović nastupiti ne odvijaju se u Švedskoj nego u Hrvatskoj pa ovakva predsjednička kandidatkinja stoga nije bez šansi. Naime, mjesto radnje kojem se događa to oličenje političke groteske čuveno je po neracionalnim odabirima.

Ništa nije nemoguće u zemlji gdje vodeću političku snagu predstavlja stranka koju mirne duše možemo nazvati leglom nepotizma i korupcije. Ipak, Kolinda Grabar-Kitarović kakvu smo gledali na kninskoj tvrđavi previše je čak i za Hrvatsku.