970

Još jedan napad na Srbe, pretučen srpski povratnik kod Rijeke

Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio se prije nekoliko dana, u prošli utorak, a pretučen je srpski povratnik iz okolice Rijeke. 

Srpski povratnik prvo verbalno pa fizički napadnut uz uvrede na nacionalnoj osnovi

Kako doznajemo od Milana Erakovića, pravnog savjetnika Srpskog narodnog vijeća, 70-godišnji povratnik Dobrivoje Arsić bio je verbalno, a potom i fizički napadnut od strane nepoznatih osoba, od kojih je jednu napadnuti prepoznao kao stanara susjedne zgrade. Fizičkom napadu prethodilo je verbalno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je povratnik zvao policiju dva puta. Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika te je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik. Kako se dolazak policije oduljio, došlo je i do fizičkog napada.

Iako je povod bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, Arsić je, prije nego što je pretučen, izvrijeđan zato što je Srbin. Napadači su mu psovali "srpsku i četničku majku". Onda je udaren šakom u glavu i u prsa, a pored toga ima 70 godina srpski povratnik još je, navodi Eraković, i invalid.

Index je u posjedu medicinske dokumentacije u kojoj su navedene ozljede koje je zadobio Arsić. U ambulantu je zaprimljen u predinfarktnom stanju.

Srpsko narodno vijeće podnijelo je u srijedu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, uz suglasnost povratnika, za kaznena djela prijetnje, nanošenje tjelesnih ozljeda i uznemiravanja.     

Iz Srpskog narodnog vijeća sumnjaju da je i postupanje policije bilo etnički obojeno

No napad na srpskog povratnika je tek dio problema. Iz SNV-a poručuju kako imaju sumnje da je i postupanje policajaca bilo etnički obojeno. 

"Nažalost imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu. Iako je gospodin Arsić u četvrtak 22.08. 2019. godine oko podne tražio uvid u spis to mu nije omogućeno nego je traženo od njega da to napravi u pismenoj formi, što je on i učinio. Kako je u međuvremenu stigla kaznene prijave od strane Srpskog narodnog vijeća od prethodnog dana policija hitno poziva gospodina Arsića u oko 14 sati na razgovor povodom prijave koji traje četiri sata iako je Arsić u predinfarktnom stanju", poručio je Eraković. 

Pojašnjava kako to nije prvi put da primorsko-goranska policija tako postupa.

"Slično postupanje Policijske uprave Primorsko-goranske imali smo 2015. godine prilikom održavanja predstave HNK Ivan Zajc gdje su gledaoci i posjetioci verbalno vrijeđani po nacionalnoj osnovi od strane navodno pripadnika „Armade“ a u stvari članova opskurne Autohtone Hrvatske stranke prava. Fizički napad na jednog od posjetioca od strane osoba koje su vrijeđale i dobacili uvrede gledaocima karakteriziran je kao „remećenje javnog reda i mira“. Međutim postupanje djelatnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gdje je napadač „upozoren“ što god to značilo a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen te donosi oslobađajuću presudu na istu PU Primorsko-goranska ulaže žalbu! Toliko o profesionalnom postupanju djelatnika PU PGŽ te se nadamo da kad je riječ o ovom slučaju obrazac neobjektivnog postupanja neće se ponoviti", poručio je Eraković.