970

HDZ-ovac koji je "izumio" selfie-stup dobio 1,3 milijuna kuna od ministarstva

Solarni fotostupovi iza kojih stoji mladi HDZ-ovac Luka Vuković su na natječaju koji raspisuje Ministarstvo gospodarstva dobili gotovo 1,3 milijuna kuna. Riječ je o novcu koje dolazi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova i to iz programa "Inovacije novoosnovanih tvrtki malih i srednjih poduzetnika". Najviši mogući iznos dodijeljenih sredstava bio je 1,4 milijuna kuna.

Podsjetimo, Vuković stoji iza projekta solarnih stupova koji snimaju selfieje, a montirani su u Splitu. Njegovu inovaciju porezni obveznici platili su stotine tisuća kuna. Princip rada HDZ-ovog izuma je sljedeći - stup uslika vaš selfie, i to u lošoj rezoluciji, i onda ga pošalje na vaš mobitel. Kojim ste mogli snimiti selfie. I kojim bi vrlo vjerojatno ispao bolje nego Vukovićevim selfie-izumom.

Novac da se prilagodi tržištu

Potporu Ministarstva dobio je kako bi svoj izum, pazite sada ovo - prilagodio tržištu. 

"Glavni cilj koji se projektom želi postići je prilagodba proizvoda Look@ solarni fotostup zahtjevima tržišta, a koji predstavlja znatno poboljšanje u odnosu na alternative koje se nude, te lansiranje istog na ciljano tržište kako bi se ostvario planirani rast i osigurala održivost poduzeća", stoji u opisu ovog projekta kojim se tražila potpora. 

Tvrtka Look već je prije dobila novac i to od Splitsko-dalmatinske županije. Dobila je tako 165.964 kune za razvoj svog projekta i to u sklopu više potpora za razvoj malog gospodarstva. Zatim su od Grada Splita dobili dodatnih 80 tisuća kuna za postavljanje stupova u gradu, a vrijednost ukupnog ugovora, s uključenim PDV-om, za postavljanje tri fotostupa u Gradu Splitu iznosila je 236.250 kuna. 

Potpora 10 puta veća od godišnjih prihoda tvrtke 

Tvrtka Look prema poslovnim podacima ima jednog zaposlenog, a prošle, 2018. godine imala je prihode u visini od 371 tisuće kuna. Podsjetimo, potpora za ovaj projekt, koju dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva, deset je puta veća od ukupnih prihoda tvrtke te iznosi 1.284.494,89 kuna.  

"Više ne trebaš pitati slučajnog prolaznika da te fotografira i ne trebaš koristiti selfie štap. Ne postoji rizik da će ti netko ukrasti fotoaparat ili mobitel i najvažnije, sve osobe iz skupine moći će biti zajedno na istoj fotografiji", stoji na službenoj stranici tvrtke na kojoj se reklamira selfie-stup.  Moto tvrtke HDZ-ovog inovatora glasi: "Mi izumljujemo budućnost turističke fotografije."

Uništen, a "otporan na vandalizam"

Zanimljivo je kako je jedna od važnijih karakteristika selfie-stupa da je "otporan na vandalizam". 

"Sa svojom čvrstom metalnom unutrašnjošću, kamerom zaštićenom specijalnim pleksiglasom i posebnim elektroničkim sustavom koji nadzire sve njegove funkcije, Look@ je poprilično siguran", kažu, no svježe postavljeni selfie-stup na Poljudu već je vandaliziran, odnosno potpuno uništen. 

Zamolili smo Luku Vukovića za komentar, no rekao nam je kako nije raspoložen za izjave.