970

500 milijuna pčela uginulo u 3 mjeseca u Brazilu, razlog je užasan

U posljednja tri mjeseca u Brazilu je uginulo više od 500 milijuna pčela, javlja BBC.

Samo u državi Rio Grande do Sul pronađeno ih je mrtvih oko 400 milijuna. Znanstvenici smatraju da je do masovnog pomora došlo zbog uporabe pesticida, za koje je dokazano da su štetni za okoliš.

Pčele imaju izuzetno važnu ulogu u prehrambenom lancu i trećina hrane koju jedemo, poput brokule, avokada ili trešanja, sazrijeva zahvaljujući oprašivanju pčela.

Koriste pesticide za koje se zna da štete pčelama

Do pomora pčela došlo je jer su poljoprivrednici koristili pesticide koji su zabranjeni u Europi, a koji u sebi sadrže tvari poput neonikotinoida i fipronila za koje je dokazano da štete pčelama.

Europska unija je stoga prošloga travnja uvela gotovo potpunu zabranu uporabe neonikotinoida. Brazil je, s druge strane, iste godine ukinuo sva ograničenja na korištenje tih pesticida, usprkos protivljenju ekologa koji su ga nazvali "paketom otrova".

Upotreba pesticida se, prema podacima organizacije Greenpeace, povećala u Brazilu u posljednje vrijeme, a samo u posljednje tri godine registrirano je 193 proizvoda koji sadrže kemikalije zabranjene u EU.