970

Zločinačka organizacija na vlasti: Ministri su smijenjeni, što čeka USKOK?

Premijer Plenković smijenio je četiri ministra koje su Index i ostali mediji prozvali za korupciju. Radi se o Tomislavu Tolušiću, Lovri Kuščeviću, Gabrijeli Žalac i Goranu Mariću.

No, Plenković i dalje nije smijenio sve ministre na koje se sumnja da su korumpirani. Uz to, Plenković odbija i svaku primisao na korumpiranost njegovih ministara i tvrdi da ih je smijenio zbog percepcije u javnosti, a ne kriminala.

Nakon smjene četvero ministara kod kojih postoji jaka sumnja na korupciju, sada je red na USKOK i Državno odvjetništvo. Ova priča ne smije stati na smjenama i mora dobiti svoj epilog u vidu pravomoćnih sudskih presuda, zatvaranja korumpiranih (bivših) ministara i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

U ovom tekstu nećemo se baviti aferama koje su posljedica nekompetencije Plenkovićevih ministara, već samo onima zbog kojih bi ministri trebali završiti ne samo izvan vlade nego i na višegodišnjoj robiji i s oduzetom imovinom.

Tomislav Tolušić

Ministar poljoprivrede mrtav hladan je u imovinsku karticu upisao da mu kuća u Virovitici s okućnicom ima samo 165 kvadrata umjesto 1587 kvadrata, koliko ima u stvarnosti. Kada je otkriven, upisao je ispravnu površinu, ali vrijednost nekretnine ostala je ista – skromnih 950 tisuća kuna. Na istoj čestici Tolušić je imao još jednu kuću koju nije prijavio. Objekt od 120 kvadrata proglasio je roštiljem.

Tolušić je u konačnici smijenjen u premijerovoj rekonstrukciji vlade sredinom srpnja.

Gabrijela Žalac

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vinkovcima je pregazila djevojčicu. Ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu koju je skoro tri godine zaboravila produljiti. U njenom dvorištu ubrzo je otkriven luksuzni Mercedes vrijedan najmanje 50 tisuća eura. Ministrica se pravdala da je to automobil njenih roditelja, pa da ga oni samo unajmljuju, ali nikako nije mogla objasniti kako to da ga je stalno vozio njen suprug. Mercedes je ubrzo netragom nestao. Otkriveno je da je unajmljen od tvrtke Jolly Autoline vlasnika Josipa Stojanovića, koji je nedavno pobijedio na natječaju za nove autobuse u Splitu financiranom novcem Europske unije.

Žalac je smijenjena u premijerovoj rekonstrukciji vlade sredinom srpnja.

Goran Marić

Ministar državne imovine izvrsno gospodari svojom imovinom. Kući u Živogošću uspio je udvostručiti površinu, ali njena vrijednost ostala je ista – samo 850 tisuća kuna za 245 kvadrata u Živogošću. Ministar je skrivao i prihode od iznajmljivanja te kuće turistima. Index je uz to otkrio i da je poslovnim akrobacijama u suradnji s bivšom tvrtkom i franjevcima uspio sina smjestiti u stan vrijedan 2,5 milijuna kuna.

Podsjetimo i kako je Svetimir Marić, brat ministra Marića, prvo imenovan za člana uprave u tvrtki Tehnički servisi željezničkih vozila, a nakon što je informacija došla u medije morao je dati ostavku na tu dužnost. Osim o Marićevom bratu, pisalo se i o njegovom šogoru Miri Juriću koji je nedavno dobio posao u HŽ-u.

Index je nedavno otkrio i da su franjevac Željko Tolić i Goran Marić, tada saborski zastupnik HDZ-a te predsjednik Odbora za financiranje i državni proračun, u četiri oka dogovorili da Marić osigura obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu kako bi se otvorio Studentski dom, a franjevci će zauzvrat tvrtki njegove supruge Marijane prodati stan u Zvonimirovoj ulici u centru Zagreba. Informaciju nam je potvrdio franjevac Tolić u telefonskom razgovoru te u posebnom osvrtu koji nam je poslao kao reakciju na članak kojim smo otvorili Aferu Marićevi stanovi. 

Nakon toga objavili smo i dokaz da je Marić lagao o obnovi franjevačkog Studentskog doma te konstatirali da poslije svega Marić više jednostavno ne može biti ministar s obzirom na to da je lagao javnosti o vlastitoj korupcijskoj aferi.

Cijela priča postala je sumnjiva i USKOK-u koji je u petak potvrdio da je pokrenuo izvide.

Goran Marić je 15. srpnja podnio neopozivu ostavku nakon niza afera koje su otkrili mediji na čelu s Indexom.

Zdravko Marić

Ministar financija u vladu je došao iz Agrokora i sa svojom bivšom tvrtkom, odnosno njenim tadašnjim vlasnikom Ivicom Todorićem, nastavio je surađivati. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa lagao je o sastancima s Ivicom Todorićem u vrijeme donošenja Lex Agrokora. Povjerenstvo je potom odlučilo da je ministar financija povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor.

Lovro Kuščević

Ministar uprave nikako ne može objasniti kako je legalno uspio prikupiti ogroman broj nekretnina na Braču. Index je otkrio da mu je sutkinja Domić u samo jednom danu dosudila čak četiri parcele različitih vlasnika. Zbog takvih postupaka, bračkoj sutkinji se i danas sudi. Kuščević čak 11 godina nije stigao upisati vilu u katastarske knjige, organizirao je sumnjive prenamjene zemljišta kojima se osobno okoristio. Prema nekim indicijama, Kuščević je vlasnik i kuće u uvali Grška koja se vodi na njegovog šogora.

Kuščević je, pritisnut nizom afera, u konačnici podnio ostavku 5. srpnja 2019. Ostaje za nadati se da će, kad već nisu ranije, USKOK i DORH sada obaviti svoj dio posla.

Damir Krstičević

Ministar obrane dao je sve od sebe da Hrvatska od Izraela kupi rabljene borbene avione F-16 Barak. U tome bi i uspio da SAD nije zabranio prodaju. Krstičević je bio poslovno povezan s tvrtkom M San grupa, a jedna od članica te grupe, KING ICT, u vrijeme i nakon završetka natječaja za nabavku borbenih zrakoplova radila je s kompanijom Israel Aerospace Industries, koja je s još jednom tvrtkom trebala osigurati avione F-16 Barak za Hrvatsku. 

Tomo Medved

Na rijetko kojeg ministra povlastice iz njegovog resora odnose se kao na ministra branitelja. Svakim povećanjem prava veteranima i članovima njihovih obitelji, i Tomo Medved ostvaruje veća prava. U mandatu Tome Medveda napredovali su i članovi njegove obitelji. Nećak mu je naglo postao načelnik policijske postaje, a sin je dobio posao u AKD-u koji intenzivno surađuje s Ministarstvom branitelja.

Nina Obuljen Koržinek

Tonko Obuljen, brat ministrice kulture, imenovan je lani za predsjednika Vijeća HAKOM-a. U samoj operaciji imenovanja ministrica navodno nije sudjelovala, ali sumnju je stvorila zaboravnost vlade koja je propustila obavijestiti javnost da Obuljena predlaže za šefa te regulatorne agencije.

Davor Božinović

Nekadašnji šef Plenkovićevog kabineta, a danas ministar unutarnjih poslova, sudjelovao je u organizaciji sastanaka između uprave Agrokora i vlade. I - lagao o tome. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavio je nepotpun popis održanih sastanaka. Božinović je tako skrivanjem informacija spašavao ministra financija Zdravka Marića, ministricu gospodarstva Martinu Dalić te premijera Andreja Plenkovića. Svi oni pokušali su skriti svoje sastanke s tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem.