970

Zagađenje u Zagrebu, Bandić: Sve je u redu, na putu sam da napravim sedmo dijete

Požar na odlagalištu glomaznog otpada na zagrebačkom Jakuševcu još uvijek nije potpuno saniran, a nad dijelovima Zagreba se prije dva dana cijelo jutro nadvijao dim.

Vatrogasci su se više od četiri sata borili s velikom vatrom koja je buknula u nečemu što se službeno zove reciklažno dvorište, a zapravo je, kako se moglo vidjeti tijekom požara, odlagalište starog namještaja i drugog glomaznog otpada. 

Upozorenje zbog zagađenja zraka u Zagrebu, ljudi se gušili

No iako je otvoreni plamen ugašen, nad Zagrebom su se i jutros vidjele posljedice požara. Dim se cijelo jutro mogao vidjeti nad Novim Zagrebom, Borovjem, Savicom, Folnegovićevim i drugim naseljima koja se nalaze nedaleko Jakuševca. 

Iz nadležnih službi još su sinoć obavještavali da nema onečišćenja zraka, iako je gust dim nadvio Novi Zagreb, a vidio se iz cijeloga grada.  

"Zrak je u redu, nema onečišćenja", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se tek oko 23 sata pojavio na požarištu, mnogo manje pompozno nego što to inače čini u sličnim situacijama. 

No podaci mjerenja zraka u Zagrebu govore suprotno, a to potvrđuju i građani kvartova u blizini Jakuševca koji cijeli dan javljaju da se guše u dimu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar objavio je upozorenje građanima Zagreba da zatvaraju prozore i izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.

Stojeći ispred zgrarišta na problematičnom gradskom odlagalištu otpadu, Bandić je nastavio govoriti o svojoj neskrivenoj ambiciji osvajanja još jednog gradonačelničkog mandata: "Nemam jedno dijete, tko je napravio jedno dijete taj nema puno djece, tko je napravio troje djece, taj je bogat čovjek. Ja sam napravio šestero djece, ja sam bogat čovjek. Dajte vi napravite šestero djece. Na putu sam da napravim i sedmo."