970

Tuga na komemoraciji za Josipa: "Bio si izvor radosti i ponosa. Hvala ti za sve"

Lijes s tijelom 27-godišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu talibana u Afganistanu, danas ujutro je stigao u Hrvatsku. 

Na Plesu je organiziran svečani doček s vojnim i državnim vrhom, a tamo je bila i obitelj.

U Ministarstvu obrane u 11 sati je održana komemoracija za poginulog Josipa, a sprovod će se održati sutra u 10 sati na Markovu polju, uz najviše vojne počasti.

Krstičević: Bio je sve što mladi čovjek treba biti

Nakon generala Šundova okupljenima se obratio ministar obrane Damir Krstičević.

"U ovom teškom trenutku želim u ime svih pripadnika MORH-a izraziti najdublju sućut obitelji. Ne postoje riječi koje mogu vratiti izgubljeni život. Ovakvi trenuci duboko pogađaju i javnost. Postavši pripadnikom HV-a nastavio je hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji putem za mir i slobodu. Zato mu neizmjerno hvala što je živio i radio prema idealima za koje su se borili branitelji u Domovinskom ratu.

Naši vojnici koji sudjeluju u misijama, svjesni su složenosti svojih zadaća. Da se sigurnost Hrvatske čuva i daleko. U tim zadaćama naši vitezovi pokazuju hrabrost. Josip je bio uzoran vojnik, sin, suprug i otac. Bio je sve što mladi čovjek treba biti. Sad je postao više od toga. Postao je vječan i hoda s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti. Kako Isus govori, veće ljubavi nema nitko od ove. Tko život položi za prijatelje. Svaki branitelj i vojnik svojim služenjem se svrstao među one kojima pripadaju posebna mjesta. Svi oni zaslužuju posebno priznanje od društva. Naši vojnici imaju srce, stav, oni su ratnici.

Josip se svojim životom i služenjem ubrojio među najbolje. U čast njega središte za međunarodne vojne operacije preimenovat ćemo u njegovo ime.

On je položio svoj život za vrijednosti koje je živio. Za ideale u koje je vjerovao. Dao je najviše što je mogao. Hvala ti za vjernost svojoj domovini i za odanost HV-u. Čvrsto vjerujem da nas čuvaš iz vječne domovine koja je na nebu.

Tvoj sin i supruga nikad neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti HV. Neka ti je laka hrvatska zemlja", kazao je Krstičević.

Sljedeća je govorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Neizmjerno mi je tužno i bolno govoriti pred vama. U trenu kad sam primila vijesti o stradavanju nadala sam se i molila da će nas najteža vijest mimoići. Ubrzo je nadu zamijenila tuga. Nastao je osjećaj nemoći. Sad mu možemo pomoći samo molitvom i vjerom u vječni život.

Njegova besmrtna duša je u društvu anđela i hrvatskih ratnika.

Tu sam da podijelim tugu i ponos. Riječi svih koji su ga poznavali jasno govore što je značio Hrvatskoj. Bio je izvor radosti i ponosa. Nije se bojao. Imao je sve vrline koje krase vojnika, ljudske vrline pravog domoljuba.

Nije htio ostati prosječan. Izabrao je najteži put. Život je posvetio služenju Hrvatskoj, spreman bilo gdje stati u obranu domovine. Pitamo se zašto nas najbolji napuštaju prvi. Odgovor nadilazi sposobnosti ljudskog rasuđivanja.

Svaki dan njegove službe potvrđuje odanost domovini, njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistanu je ljudima pružio trunku nade u bolju budućnost. Podmukli napad ga je zaustavio. Ostaje praznina, ali Josip će uvijek biti među nama. Prazninu koja ostaje neće ispuniti vrijeme, nastavit ćemo živjeti za Josipove ideale.

Obitelji, niti jedna riječ ne može vas utješiti. Zamolit ću boga da vam pruži utjehu, a Josipa primi u Kraljevstvo nebesko", kazala je Kolinda.

Doček na Plesu

"Američki zrakoplov u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije Resolute Support general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

U Hrvatskoj, na Plesu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kojem uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske, nazoči predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazoče i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije", priopćili su iz MORH-a.

U Ministarstvu obrane u 11 sati će biti održana komemoracija za poginulog Josipa, a sprovod bi se trebao održati sutra uz najviše vojne počasti.

Otvorena knjiga žalosti

U Ministarstvu obrane jučer je otvorena knjiga žalosti za poginulog Josipa Briškog.

U jutarnjim satima u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

“Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika“, napisao je ministar Krstičević u knjigu žalosti.

Od vojnika Josipa Briškog oprostio se i general Šundov.

"Današnji dan počeli smo otvaranjem knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu“, istaknuo je i poručio da će se Hrvatska vojska sjećati Josipa Briškog kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

"Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama“, rekao je.

U knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru Resolute Support, preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenome 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Hrvatska zastava pred sjedištem NATO-a na pola koplja

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu jučer je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog. 

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i izvan su životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je Ministarstvo obrane.