970

Svi pričaju o sisačkoj gradonačelnici koja je Jandrokovića usporedila sa ‘djetetom kojemu je pas pojeo zadaću’

U šumi Brezovica i ove se godine održavalo središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj. Kako to kod nas već ide, ovaj događaj nije mogao proći bez mini skandala.

Tako je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prozvala predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji se na proslavi nije pojavio uz opravdanje kako nije dobio pozivnicu. „Isprike predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nije dobio poziv i da stoga neće doći isto je kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu je pas pojeo“, kazala je Ikić Baniček, inače članica SDP-a.

KRITIKE NA RAČUN VLADE

Jezikovu juhu dobila je i Vlada. „A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i sl. Vjerujem da će na sljedećim izborima građani znati prepoznati snage dobra naspram ovih snaga koje zatvaraju oči nad galopirajućem fašizmu koji raste“, komentirala je sisačka gradonačelnica, prenosi Večernji list.

Na napad Ikić Baniček odgovorio je ministar Dražen Bošnjaković: „To prebrojavanje tko je stigao, tko nije, nema puno smisla. Ja dolazim u ime premijera, institucije Vlade. Što se tiče Ureda predsjednice to ne znam kakva je situacija. Mislim da će biti dosta ljudi, puno se ljudi skupilo“, kazao je.

DOŠLA DVA BIVŠA PREDSJEDNIKA

Inače, na skupu se ove godine pojavio velik broj osoba iz političkog života Hrvatske, pa su tamo trenutno Zoran Milanović, Stjepan Mesić, Milan Bandić, bivši predsjednik Ivo Josipović, Dražen Bošnjaković, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Davor Bernardić, Radimir Čačić i mnogi drugi, piše Večernji list.

Obilježavanje u Brezovici tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez.

Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.