970

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu: Goran Marić mora dati objašnjenje ili ostavku

Ministra državne imovine Gorana Marića Index je uhvatio u dosad najvećoj aferi. Svom sinu Marić je, po svemu sudeći ne posve čistim transakcijama, priskrbio stan vrijedan oko 2,5 milijuna od partnera s kojima je poslovao i privatno, ali i s pozicije ministra.

"Od ministra Marića očekujem ili objašnjenje ili ostavku", rekao je za Index Josip Kregar, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, komentirajući Aferu Marićevi stanovi. Prema Kregarovom mišljenju, Marić mora "precizno objasniti o čemu se radi da netko ne bi pomislio da je iskoristio funkciju".

Činjenice su neosporne

Činjenice su jasne: Marić je od svog prijatelja Zvonka Šarića kupio dva apartmana na moru još 2001.

Od splitskih franjevaca 2011. godine Marićeva tvrtka kupuje stan u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici, i to ispod tržišne cijene. Godinu dana nakon toga Marić je od Šarića ispod cijene kupio i vilu u Živogošću, a tvrtku i stan u Zagrebu, koji su vrijedili oko 1,85 milijuna kuna, Marićeva obitelj je 2014. godine Šariću - darovala.

Bivšoj Marićevoj tvrtki, Šted Investu, Šarić je stan i tvrtku koje je dobio na dar od Marićeve obitelji prodao za milijun kuna i istovremeno nepoznatom nekome dao pozajmicu od 1,7 milijuna kuna - punu tržišnu cijenu stana. Na koncu je u drugom stanu, onom vrijednom oko 2,5 milijuna kuna u zagrebačkoj Veslačkoj ulici, a čiji je vlasnik tvrtka kćer Šted Investa, završio upravo ministrov sin Ante Marić.

Kriv je ako odmah ne objasni

"To baca ozbiljnu sumnju i čini se da je manipulacijom stekao ozbiljnu imovinu. Ako odmah ne obrazloži što je i kako radio, samo pojačava sumnju da je kriv", rekao je profesor s Pravnog fakulteta u razgovoru za Index