970

Osmogodišnjak iz Zagreba u Kini osvojio zlato u mentalnoj aritmetici

Osmogodišnji Patrik Čudić iz Zagreba osvojio je na svjetskom prvenstvu u Kini novo zlato u mentalnoj aritmetici Aloha.

Svoje drugo zlato osmogodišnji Patrik izborio je na natjecanju na kojem je sudjelovalo više od 600 djece iz 18 zemalja, uključujući neke velesile u matematici, poput Rusije, Indije i Kine.

"Konkurencija je bila velika, no Patrika to nije obeshrabrilo. I prije puta je bio uvjeren u pobjedu. Njegov uspjeh izuzetno je velik! Ujedno je i pokazatelj da se uz talent i velik rad može sve", kazala je Zvjezdana Budoš Mlinac, Patrikova trenerica u Alohi.

U pet minuta ili manje riješio svih sedamdeset zadataka

Osvojeno zlatno odličje znači da je u pet minuta ili manje riješio svih sedamdeset zadataka, što znači da je za svaki zadatak imao na raspolaganju oko četiri sekunde.

Mediji su ga već prošlo ljeto nazivali čudom od djeteta, a da je zaista tako, potvrđuje Branka Novosel koja je prije nekoliko godina uvela program Aloha u Hrvatsku te posljednjih godina prati Patrikov razvoj.

Aloha je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga tako da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije.

Matematički se zadaci rješavaju pomoću abakusa, ruku te mentalno, što djetetu omogućuje da maksimalno iskoristi svoj mozak te ga priprema za poslove budućnosti.

Kako se navodi u priopćenju, Ministarstvo obrazovanja prepoznalo je vrijednost tog programa te je financijski poduprlo Patrikov put u Kinu.