970

Nova anketa: HDZ nezaustavljivo tone, SDP snažno raste

Odlazak dvojice ministara zbog afera, ali i rekonstrukcija vlade obilježili su srpanj. Afere u vladi i dalje štete HDZ-u, a po svemu sudeći, koriste SDP-u. Što građani misle o političkim strankama, pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje je objavio Dnevnik Nove TV. Važno je napomenuti da istraživanje obuhvaća razdoblje afera i ostavki, ali ne i samu rekonstrukciju vlade koja se dogodila kada je istraživanje već bilo pri kraju.

Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

HDZ u padu, rast SDP-a

HDZ iz mjeseca u mjesec klizi prema dolje. U srpnju su se zaustavili na potpori od 24,2 posto i tako već šesti mjesec malo pomalo gubi potporu birača. HDZ je prošli mjesec u istom istraživanju imao 24,9 posto potpore.

Zato su posljednja tri mjeseca svojevrsna renesansa za SDP koji nakon godinu i pol prvi put prelazi potporu od 20 posto i trenutno može računati na 21,4 posto potpore. Posljednji su put potporu veću od 20 posto imali početkom 2018. godine. Prošli mjesec su imali 18,3 posto.

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i on ovoga mjeseca gubi potporu birača i trenutno može računati na 6,7 posto potpore. Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, MOST s 5 posto potpore.

Stranka Ivana Pernara već je dostigla Živi zid

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka.

U srpnju je peti izbor birača Bandić Milan 365 - Stranka i rada i solidarnosti s potporom od 3,6 posto. HSS ovoga mjeseca bilježi potporu od 3,4 posto, dok Živi zid i dalje tone te sada može računati na potporu od 3,2 posto, a novoosnovana Stranka Ivana Pernara na 3,1 posto potpore ispitanika.

Pametno bilježi potporu od 2,4 posto, dok Neovisni za Hrvatsku imaju 2 posto potpore. IDS uživa potporu od 1,8 posto ispitanika. Na 1,6 posto potpore trenutno mogu računati HRAST, Reformisti i GLAS. Zelena lista je na 1,4 posto, a Promijenimo Hrvatsku na 1,2 posto potpore birača.

Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 5,6 posto. Među njima su, primjerice, HSU koji ima 0,9 posto, HNS s 0,8 posto i START s 0,6 posto potpore birača. Neodlučnih je 9,2 posto ispitanika.