970

Nije kandidat ljevice? Pa što?

Zdenko Duka, blog za ''Novi list''

Mjesto predsjednika Republike zaista i nije toliko nevažno koliko se možda čini danas, nakon što je tu funkciju sadašnja predsjednica zaista maksimalno estradizirala. No, možda se to glasačima najviše sviđa, vidjet ćemo. Nema u poprilično devastiranoj Hrvatskoj puno političara čije riječi imaju neku težinu. Stoga je dobro za politiku u Hrvatskoj da je Milanović opet unutra

Poslije kandidature Zorana Milanovića, predsjednička će utrka sigurno biti živa i zanimljiva, dijapazon tema mogao bi biti širi, a ukupna kampanja više fokusirana upravo na ono što predsjednička funkcija u Hrvatskoj znači, umjesto na lažna obećanja kako će se s Pantovčaka drmati cijelom zemljom. Jer u utrci je bivši premijer, on dobro zna što se može učiniti kao premijer, a ne može kao predsjednik.

U oskudnim hrvatskim prilikama teško da se mogao pojaviti jači kandidat, elokventan, samosvjestan i osebujan, s brojnim prednostima i brojnim manama. Koješta se Milanoviću moglo prigovoriti, ali ne i to da je bio neodlučan i povodljiv i da nema karakter.

Kampanja je duga, bit će mu potrebna samokontrola, da mu jezik opet ne bude brži od pameti. Prednost je i te kako za njega samog, a i za SDP, stranku koju je 10 godina vodio, što je SDP-ov kandidat.

SDP je ipak ostao okupljajuća opcija lijevog centra i poslije relativnog uspjeha na izborima za Europski parlament, ovaj potez može biti važan poguranac za cijelu stranku i njezin rejting u javnosti.

»Kažu - kandidat ljevice. Ja sebe vidim kao kandidata i predvodnika, ali ne ekskluzivnog predvodnika, moderne Hrvatske koja se ne boji, koja je progresivna, koja se ne boji drugačijeg i koja se ne ograđuje bodljikavom žicom i to sam u svojoj karijeri i životu pokazao. Borit ću se za nju. Borit ću se, odustati neću. Izgubiti se može, odustati se ne može«, rekao je na predstavljanju.

Zoran Milanović nikad nije niti bio klasični čovjek ljevice, što ne znači da se pogrešno predstavljao, nego je gledao kako može pobijediti. A ako većinska Hrvatska sada nije po većinskom opredjeljenju ljevičarska ili krajnje ljevičarska (a koja europska zemlja to sada baš jest?), onda je pametno pokušati pridobiti većinu, pa mijenjati Hrvatsku na progresivan i moderan način.

Mijenja se demokratski, a na koji drugi način?A možda najvažnije što je u ponedjeljak Milanović rekao je to da je Hrvatska, kad god je u svojoj povijesti išla naprijed, išla naprijed kao moderna, progresivna, otvorena zemlja.Objektivno, Hrvatska u posljednjih 20-ak godina nikad kao sada nije bila toliko ksenofobna pa i šovinistička.

Može Milanović ne biti protiv ‘uništavajućeg’ neoliberalizma, ali on sigurno neće niti prešućivati niti povlađivati napadima na ljude druge nacionalnosti, niti povlađivati govoru mržnje koji se pažljivo gajio u Hrvatskoj svih posljednjih 30-ak godina, a sada je u najagresivnijoj fazi i zapravo tjera van sve one koji su drukčiji.

Nitko ne može opovrgnuti ono što je Milanović, kao usput, kazao prilikom najave kandidature, a to je da su u 10 godina u kojima je on bio na čelu SDP-a bili postignuti najbolji rezultati za tu stranku. Možemo ga mi voljeti ili ne voljeti, ali to su činjenice i samo bi ih netko zlonamjeran mogao tumačiti kao nešto loše i negativno.

Neki kažu uništio je stranku, okej, ali onu stranku koja je bila uspješnija no što je bila ikad prije. A ‘uništio’ ju je svojim odlaskom tako da je polako, manje-više postupno padala na one grane na kojima je bila prije njega.Hoćemo reći, nije važno je li Milanović kandidat neke čvrste ljevice ili nije.

Ne treba biti ideološki isključiv pogotovo kad je o predsjedničkom mjestu riječ. I bolje je da ne bude kandidat ljevice ako na taj način može pobijediti, a da još pritom ne prevari svoje birače.Naravno da je Milanoviću bitno pobijediti, kao i većini onih koji u takvu utrku ulaze.

Ali je jako dobro da je shvatio da može izgubiti, a da to neće biti smak svijeta i poraz njegovih ambicija jer on osim politike, kao što smo vidjeli, može uspješno raditi i nešto drugo. Kaže ide u kampanju rasterećen. Ako u toj rasterećenosti njegova borbenost nije popustila, a izgleda da nije, to može biti dobro.

Čini se da Milanović nije samo gola ambicija, nego da je dobro promislio i zna što bi posao predsjednika Republike trebao biti. To je samo djelomično operativna funkcija, više se s Pantovčaka može pozitivno utjecati na tendencije i događaje, a on je sposoban nanovo podići razinu predsjedničke funkcije.

Mjesto predsjednika Republike zaista i nije toliko nevažno, ispražnjeno od značenja, koliko se možda čini danas, nakon što je posljednjih pet godina tu funkciju sadašnja predsjednica zaista maksimalno estradizirala. No, možda se to glasačima najviše sviđa, vidjet ćemo.

Nema u poprilično devastiranoj Hrvatskoj puno političara čije riječi imaju neku težinu. Stoga je dobro za politiku u Hrvatskoj da je Milanović opet unutra, a neka onda pobijedi najbolji.