970

Načelnik Mrkoplja optužuje državu: 'Svojim nečinjenjem opet zakidaju Gorane'

DVD Mrkopalj ove godine svoj 20 godina stari kombi nije mogao registrirati jer je doslovno »pojeden« od soli i pijeska

Načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović ogorčen je nedavno objavljenim podacima koji jasno pokazuju da se Gorski kotar zanemaruje, pa čak možda i namjerno zaobilazi.

Ovog je puta riječ o vatrogastvu, točnije ulaganju državnih sredstava u vatrogastvo, pri čemu je, smatra Brozović, Gorski kotar još jednom izvrgnut nepravdi.

Šutnja umjesto akcije

– Nekako tiho, rekli bi ispod radara, prošla je vijest da su temeljem ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice nabavljena 74 vatrogasna vozila, a navodno je u završnoj fazi i nabavka 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce s područja Hrvatske. U vatrogastvo treba ulagati i to je pohvalno. Međutim, ništa od toga što je ovim ugovorom spomenuto nije, niti će završiti u Gorskom kotaru. Čini se da mi Gorani možemo samo sanjati o tome da dobijemo kombi ili pick-up vozilo, a o velikom vatrogasnom vozilu s cisternom ne smijemo ni sanjati! Najžalosnije u tome je da, iako su s aktualnim stanjem voznog parka goranskih DVD-a itekako upoznati županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac te zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Gauš, nisu našli potrebnim usmjeriti niti jedno jedino vozilo u bilo koji DVD Gorskog kotara! Ali zato na svim skupštinama bilo kojeg goranskog DVD-a redovno traže pomoć lokalne samouprave u kupnji bilo čega za DVD. Sad kad su i sami mogli pomoći – šutnja, govori Brozović, dodajući da se prozvani dvojac, nažalost, uklopio u većinu koja svojim nečinjenjem nanosi izravnu štetu Goranima i Gorskom kotaru.

– Očito su predugo na svojim pozicijama i vrijeme je da se povuku! Minimum pristojnosti prema Goranima bio bi da makar objasne prema kojim su kriterijima nova vozila dobili, primjerice, Rab ili Senj koji je, usput budi rečeno, prošle godine dobio kamion MAN milijunske vrijednosti. To su naravno gradovi čiji proračuni prelaze proračune svih goranskih jedinica lokalne samouprave zajedno i ne dvojim da i njima treba pomagati, ali se pitam treba li pomoći i onima koji imaju puno manje!

Robne rezerve za odabrane

Bolji poznavatelji stanja u vatrogastvu reći će da je taj kamion Senj dobio »na čuvanje« iz Državnih robnih rezervi. No, što onda s činjenicom da je DVD Sunger svojevremeno tražio od tih isti robnih rezervi običnu potopnu pumpu na određeno vrijeme, točnije samo dok ne poprave staru, ali su glatko odbijeni jer, eto, u robnim rezervama nisu imali pumpu takvih specifikacija! Nikako ne želim umanjiti potrebe navedenih gradova za tom opremom, ali recimo DVD Mrkopalj svoj 20 godina stari kombi nije mogao registrirati ove godine jer je doslovno pojeden od soli i pijeska! No, kad smo mi u pitanju, onda nema ni za kombi, a drugima koji su puno bogatiji se daje za vozila daleko veće vrijednosti. Zato mi se, ljut sam i tužan što to moram reći, čini da je ona vatrogasna krilatica dobila novu verziju pa sad glasi – »Vatru gasi, stranačkog brata spasi!«, zaključuje Josip Brozović, načelnik Mrkoplja.

Gorski kotar u zapećku

– Da smo gurnuti u zapećak vidi se i iz drugih poteza onih koji odlučuju o vatrogastvu. Konkretno, za četiri dalmatinske županije utrošeno je 20 milijuna kuna i to iz sredstava općekorisnih funkcija šuma koja se u velikoj mjeri ostvaruju na goranskom području. Tim je novcem za te četiri županije nabavljen najmoderniji videonadzor požara, a uz to je sredstvima iz raznih fondova nabavljeno šest bespilotnih letjelica. Pohvalno, jer požari u Dalmaciji su velika opasnost i treba dizati razinu zaštite. No, ni na tom području vatrogasne zaštite opet ništa za Gorski kotar. Zaista veliko »hvala« ministru Tomislavu Tolušiću, Anti Sanaderu kao predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice te spomenutoj gospodi Gaušu i Šćulcu. Vjerodostojno, nema što, zaključuje načelnik Mrkoplja Josip Brozović, dodajući da će i službenim dopisom zatražiti objašnjenja od županijske i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Gauš: Otoci i obala ugroženiji od kontinenta

Slavko Gauš, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a razumije nezadovoljstvo goranskih i ostalih kontinentalnih sredina, ali podsjeća da je odluka donesena na način da se poštuju sve potrebne procedure.
– Ova je odluka prošla sve potrebne instance i institucije, a utemeljena je na realnoj procjeni da su otoci i obala od prijetnje vatre i požara ugroženiji od kontinenta te da je njima u ovom trenutku ta oprema potrebnija. Za sljedeću godinu bit će napravljene nove procjene, ali uvijek na umu treba imati realne okvire vezane uz prijetnju od vatre na otvorenom prostoru, a ta je prijetnja uvijek veća u sredinama uz more, rekao je Gauš, a županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac dodao je da je riječ o sredstvima za 2017. godinu koja su zakonskom odlukom o korištenju sredstava općekorisnih funkcija šuma za tu godinu bila usmjerena isključivo na obalu i priobalje.