970

Ministar Goran Marić podnio ostavku

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas neopozivu ostavku.

Kako N1 doznaje iz izvora bliskih vrhu HDZ-a, ostavka je koordinirana između njega i premijera Andreja Plenkovića. "Razgovarali su prije nekoliko dana i zaključili da stvari nisu dobre. Učinio je u to Novom Vinodolskom jer je taj događaj od ranije planiran", kažu iz stranke.

Marić je ostavku podnio nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina kazavši da mu je to zadnji ugovor koji će potpisati.

Na pitanje znači li to da daje ostavku, Marić je odgovorio da je razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem te dodao da je podnio neopozivu ostavku.

Sada već bivši ministar Marić bio je u Novom Vinodolskom, gdje je potpisao dva ugovora o darovanju državnih nekretnina Gradu Novom Vinodolskom u svrhu uređenja trga, izgradnje javnog parkirališta i podzemne garaže te izgradnje vatrogasnog doma.

"Neviđeni udar na dostojanstvo"

U pisanoj ostavci koju je uputio premijeru Andreju Plenkoviću, Marić ističe kako neopozivu ostavku podnosi "u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine" i njega kao ministra.

"Ustvrđujem da Ministarstvo državne imovine, od samog utemeljenja, niti jednog dana nije radilo u mirnim i nesmetanim okolnostima. Radio sam pod gotovo programiranim pritiskom i okolnostima u kojima se poticala i prešutno odobravala stalna dvojba o organizacijskoj utemeljenosti Ministarstva i uspostavljanju potrebne regulativnosti statusa državne imovine", navodi Marić u ostavci.

Također kaže kako je jednako tako nepojmljiva i neprihvatljiva vrijednosna zamjena činjenica pri kojoj je "medijska orkestracija i stvaranje atmosfere linča prioritetnije od mirnog i razumnog uvida u vrijednost, domet i učinke državne imovine" u političkom, gospodarskom i društvenom prostoru Hrvatske. 

Pri tome je, dodaje Marić, neshvatljivo da su ozbiljan rad i procesi oživljavanja desetljećima zapuštene i otete državne imovine postali nebitni pred ciljanim rušiteljskim i dirigiranim medijskim pritiskom.

"Uz svijest o veličini, značaju i dragocjenosti državne imovine, ali i spoznaju o nametnutim okolnostima, nisam u stanju pristati i izdržati neviđeni medijski i javni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelji učinilo je sve druge razloge moje ostavke nebitnim", poručuje Marić u pisanoj ostavci premijeru Plenkoviću.

USKOK zbog otkrića Indexa provjerava Marića

Podsjetimo, zbog otkrića Indexa o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, USKOK je prije tri dana počeo istraživati bivšeg ministra.

Index je toga dana objavio tekst u kojem dokazujemo da Marić nije govorio istinu o tome kako je došao do stana u Zvonimirovoj ulici.

Goran Marić je, kako smo objavili, lagao o načinu na koji je obnovio franjevački Studentski dom, za što su mu franjevci zauzvrat omogućili da dođe do stana u Zvonimirovoj ulici. Naime, Marić je u svojoj obrani tvrdio da je obnova Studentskog doma plaćena novcem od prodaje stana u Zvonimirovoj ulici, ali to nije bilo moguće jer je dom obnovljen prije nego što je stan plaćen.

Marići su muljali s apartmanom kod Biograda i masno zaradili

Index je prije tri dana objavio i kako su Marići muljali s apartmanom kod Biograda.

Do tada je bilo poznato da su Goran Marić i njegova supruga Marijana od poduzetnika i Marićeva prijatelja Zvonka Šarića kupili tri nekretnine, dva apartmana u Turnju, kod Biograda na Moru te spornu vikendicu u Živogošću. Potom smo otkrili i četvrtu nekretninu koju su Marićevi od Šarića kupili 2014. godine, a riječ je o još jednom apartmanu u Turnju, površine 26,38 kvadrata. 

Ono što je posebno zanimljivo u vezi te četvrte nekretnine je činjenica da je Marićeva supruga apartman kupila od vlastite bivše tvrtke Scientije, i to pet mjeseci nakon što su Marići tu bivšu obiteljsku tvrtku poklonili Zvonku Šariću. Apartman se nalazio u vlasništvu Scientije od 2005. 

Marić je 2014. u imovinskoj kartici naveo da je tržišna vrijednost tog apartmana 180 tisuća kuna. Taj apartman prodat će tri godine kasnije, u kolovozu 2017., a privatna osoba koja je kupila apartman, podigla je stambeni kredit od 390 tisuća kuna pa se može zaključiti da su Marići na ovom poslu zaradili 210 tisuća kuna.