970

Mijač: Sistem organizovan da uništi sve što je kulturno

Reditelj Dejan Mijač rekao je da je sada sistem organizovan da uništi "sve što je kulturno, sve duhovno", kao i da je poslušnost prema jednom čoveku zamenila insititucije.

"Ovo je vreme okova za sve što je ljudsko, a okovi pripadaju robovima, ne slobodnim ljudima. I ranije imali smo sistem represije koji je ograničavao slobode, ali ipak bili smo slobodni ljudi", rekao je Mijač za novi broj nedeljnika NIN.

Prema njegovim rečima, "umetnost, ako je ima, danas je vapaj žednog i gladnog u pustinji".

"Biti umetnik, znači biti ostavljen sebi, jer teško je biti umetnik u epohi obezvređivanja ljudi", rekao je Mijač.

Govoreći u kakvoj državi živimo, on je ocenio da je "Srbija bila sve i svašta, od pašaluka preko kneževine, kraljevine... nepriznate države, u AVNOJ-u nije bilo srpske države".

"Bilo je raznih stanja u kojima se Srbija nalazila, ali ovo čudo ja za svog života nisam doživeo. Pravo da vam kažem, ja sam legalista, volim da je sve po nekakvom opštem redu, da je parlament parlament, sud da je sud, a škola da je škola. Da ne može u školskom sistemu da se dogodi da deca dođu da polažu maturu, a ono provaljeni zadaci. I nikom ništa. To je nered", naveo je Mijač.

Ali, kako je rekao, "ovde se normalizuje nenormalnost, nered se doživljava kao red".

"Poslušnost prema jednom čoveku zamenila je institucije. Poslušnost je za njih red. Sve je izokrenuto na patološki način", rekao je Mijač.

Kako je naveo, "ovi koji tvrde da su vlast, oni su administracija, naši službenici koje smo mi platili da vrše određene poslove za nas. Da ja ne brinem o tome šta će biti i kako, zato sam izabrao na četiri godine određene ljude, platio ih i posle četiri godine ih prozivam da vidim šta su uradili".

"Vrlo jednostavno. Međutim, kada se od toga pravi mistifikacija sve dođe u čudno stanje i to nekome odgovara, neko to koristi, podržava", naglasio je Mijač.