970

Lipanj je bio najtopliji lipanj ikad izmjeren u svijetu

LIPANJ 2019. najtopliji je mjesec lipanj ikad zabilježen na planetu Zemlji. 

Ljeto je tek počelo, ali temperaturni rekordi već su probijeni. 

Podaci agencije Copernicus Climate Change Servicea (C3S), službene agencije koja djeluje pri Europskoj uniji, pokazali su kako su prosječne temperature za ovogodišnji lipanj u Europi bile dva stupnja iznad uobičajenih vrijednosti, a isti mjesec bio je najtopliji otkako se mjeri temperatura na Zemlji. 

Stručnjaci su izjavili da su klimatske promjene uzrok ovakvih ekstremnih vremenskih uvjeta tijekom prošlog tjedna. 

Iako nije bio dugotrajan kao toplinski val prošlog ljeta, ovaj kratki toplinski val, nastao zbog dotoka vrelog zraka iz Sahare, bio je jako intenzivan. Pet dana s iznimno visokom temperaturom pratili su temperaturni rekordi, poglavito na istoku Europe. To je sve dovelo do toga da je lipanj bio za jedan stupanj topliji od dosadašnjeg rekordnog lipnja 1999. godine.

Svjetski rekord

Također, podaci pokazuju da je i globalni prosjek za 0,1 stupanj veći od dosadašnjeg rekorda. Dosadašnji najtopliji lipanj u svijetu bio je 2016. godine.

Rekordi i u Hrvatskoj

Ovaj ekstremni toplinski val nije zaobišao ni Hrvatsku, a probijeni su i neki rekordi. 

U Dubrovniku je, prema podacima DHMZ-a, izmjereno 37,3°C, a dosad najviša lipanjska temperatura izmjerena je u tom gradu 2003. - 35,7 stupnjeva.

U Konavlima je temperatura porasla čak do 39°C. U Zadru je, prema DHMZ-u, izmjereno 35 stupnjeva. Dosadašnji rekord u lipnju iznosio je 34,6°C, izmjeren 2012. godine.

Srušeni su rekordi u Pazinu, Pargu pored Čabra i na Puntijarki na Medvednici. U Pazinu je izmjereno 35,8°C (stari rekord 35,6°C), u Pargu 32,4°C (stari rekord 31,2°C), a na Puntijarki 29,6°C (stari rekord 29,4°C).